Mycket har gjorts – mer behöver göras
- 15 september 2020
Regeringens stöd för korttidspermitteringar har gjort att industrin klarat coronakrisen bättre än finanskrisen 2008. Men krisen är inte över. Stödet behöver förlängas.
Coronapandemin har satt käppar i hjulet för produktionen på många håll. De avtal om korttidspermitteringar som regeringen avsatt stöd för har dock inneburit att över 90 000 industriarbetare kunnat gå ned i arbetstid, i stället för att riskera uppsägning på grund av arbetsbrist. Samtidigt har de ändå kunnat behålla en stor del av lönen.
Några som jobbat hårt är de förtroendevalda och ombudsmän som tecknat korttidsavtal runt om i landet, över 3 000 stycken sedan mars. Även centralt har IF Metall jobbat intensivt för att rädda jobben.
Vill undvika tvister
Tommy Thunberg Bertolone är ombudsman på förbundskontorets förhandlingsenhet. När IF Metall märkte att arbetsgivarna tolkade den tillfälliga lagstiftningen och Tillväxtverkets skrivningar annorlunda tillsatte Facken inom industrin en grupp som han ingår i. De har i sin tur haft regelbundna möten med arbetsgivarna och kommit överens om tolkningar. På så vis har man undvikit onödiga tvister.
– Det har dels handlat om detaljer, som övertidsersättningar och regelverk för uppsägningar under korttidspermittering, men vi har också tillfälligt anpassat våra kollektivavtal för att följa den tillfälliga lagstiftningen om korttidspermittering och Tillväxtverkets regelverk. Vi för även en dialog med myndigheten för att få till bra tillämpningar som fungerar för industriföretagen och våra medlemmar.
Stödet bra, men behöver förlängas
Han märker en stor skillnad nu jämfört med finanskrisen 2008. Då lät den borgerliga regeringen marknaden styra, trots att konkurrerande länder hade avtal för korttidsarbete. Det gjorde att deras industrier stod bättre rustade när hjulen började snurra igen.
– Då fick vi ingenting, nu har vi verktyg för att kunna övervintra i kristider, menar Tommy Thunberg Bertolone.
Pandemin har slagit olika mot olika branscher, både i omfattning och i tid. Vissa företag hade det tufft i början, men ökar nu produktionen igen. Andra har klarat sig bra hittills, utan att behöva permittera, men för dem kan det se mörkare ut nästa år. Därför menar IF Metall att stödet för permitteringar behöver förlängas även efter årsskiftet.
Läge för kompetensutveckling
Kort före pandemin slog till presenterade IF Metalls förre förbundsordförande Anders Ferbe en utredning om korttidsarbete för regeringen. Där betonas hur viktigt det är att de anställda får kompetensutveckling under tiden de är permitterade. Tommy Thunberg Bertolone menar dock att det går trögt att få med företagen på tåget.
– Det har tyvärr inte hög prioritet hos företagen, men även våra klubbar kan bli mer aktiva i många fall. Det är bra om man passar på nu när det finns pengar att söka.
Här finns möjligheter till kompetensutveckling:
- Projektet Kompetenssäkrad individ
- Tillvästverkets Lärportal för digitala utbildningar
- ESF-projektet Kompetens för konkurrenskraft
Håll även utkik efter lokala och regionala initiativ!
Tips!
Håll dig uppdaterad om vad som gäller kring korttidspermittering.