Annelie nekas sjukpenning trots bekräftade skador
- Förtroendevald
- 2 februari 2021
På grund av kronisk smärta kan Annelie Maanselkä inte arbeta heltid, men nu dras hennes sjukpenning in. Läkarna säger en sak, Försäkringskassan något helt annat. ”Jag är så jäkla trött på det här, att hela tiden känna sig misstrodd och ifrågasatt. Som om jag inte skulle vilja arbeta”, säger hon.
Det är något sjukt med systemet när en handläggare på Försäkringskassan helt kan bortse från en läkares medicinska bedömning vid beslut om en människas rätt till sjukpenning eller sjukersättning. Ett avslag gör ju inte den sjuke friskare. Men precis så fungerar det i dag, tyvärr. Sjuktalen ska vara låga och stabila, människorna bakom siffrorna är inte lika viktiga. Så känner i alla fall Annelie Maanselkä.
Small till i nacken
Hon började som linjeoperatör på färglinjen på SSAB i Borlänge, men skadade sig en dag när hon lyfte ett tungt färgfat.
– Det var 2010. Jag tog ett snedsteg och det small till i nacken. Just då förstod jag inte vad som hände, men i dag vet jag att en disk i nacken gick sönder, berättar hon.
Annelie blev sjukskriven och opererad. Försökte jobba med nackkrage, men det funkade inte. Fick utmattningssyndrom på grund av den ständiga smärtan. Blev stelopererad, fick KBT-terapi och sedan anpassad arbetsplats efter att arbetsgivaren bekostat enförsäkringsmedicinsk utredning.
Vid flera tillfällen försökte hon gå upp och jobba heltid, men det funkade inte. Så hon arbetade 75 procent och fick sjukpenning resterande tid. Hennes försäkringshandläggare litade på läkarens medicinska expertis.
Omänskligt system
Men så gick handläggaren i pension och en ny tillträdde. Den nye drog in sjukpenningen direkt, med hänvisning till att hon borde kunna ta ett annat jobb.
– Han brydde sig varken om läkarintygen eller resultaten av alla medicinska undersökningar jag gjort. Jag känner mig misstrodd, jag är bara en siffra i statistiken för Försäkringskassan. Det är ett omänskligt system, säger Annelie Maanselkä.
– Alla läkare jag träffat säger att jag har en arbetsförmåga på max femtio procent. Ändå har jag pressat mig att jobba mer, eftersom jag så gärna vill jobba.
Överklagat beslutet
I dag jobbar Annelie 75 procent på SSAB:s avdelning Infrastruktur, men tvingas vara tjänstledig resterande tid sedan sjukpenning drogs in. Hon har överklagat Försäkringskassans beslut, med hjälp från klubben. Ärendet ligger nu på Förvaltningsrättens bord.
– Jag är så tacksam att jag jobbar på SSAB, de har verkligen gjort allt de kunnat för att underlätta för mig. Utan min anpassade arbetsplats och utan all hjälp från facket vet jag inte vad jag hade gjort, säger Annelie Maanselkä.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln är publicerad i nummer 1-2021 av tidningen Info för förtroendevalda. Läs den på din arbetsplats eller på webben.