Plus och minus när stålet ska bli fossilfritt
- 9 april 2021
10–20 miljarder årligen. Så mycket kommer LKAB att investera i ett teknikskifte under de kommande decennierna. Målet är en hållbar produktion, och i slutändan fossilfritt stål. ”Det blir en rejäl omställning i positiv bemärkelse”, säger Tomas Larsson som är klubbordförande på LKAB i Malmberget.
När gruvföretaget presenterade sin satsning på en presskonferens berättade Göran Persson, styrelseordförande i bolaget, att han aldrig tidigare sett ett projekt i den storleken. Då har han ändå varit finansminister och är i dag även bankordförande.
Redan från nästa år kommer satsningen betyda jobbtillfällen. Det pratas om upp till 3.000 nya jobb under utvecklingsfasen.
Vätgas ersätter kol
I dag framställer LKAB järnmalmspellets som SSAB sedan avlägsnar syret från i masugnar. Det sker genom att pelletsen reagerar med koks från kol och då bildas stora mängder koldioxid. Det gör att SSAB står för tio procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.
Därför har LKAB, SSAB och Vattenfall tillsammans bildat bolaget Hybrit. Där ska man med hjälp av vätgas tillverka så kallad direktreducerad järnsvamp, som sedan kan processas i elektrostålugnar. Hela produktionskedjan till färdigt stål blir då fossilfri.
Vill vara först
Hybrits första testanläggning står vid SSAB i Luleå, men det är i skrivande stund ännu inte beslutat om den kommande produktionsanläggningen ska byggas i Luleå eller i anslutning till Malmberget.
– Var den hamnar är inte det viktigaste för mig. Det viktigaste är att vi inte tappar tempo, säger Tomas Karlsson som är klubbordförande på SSAB i Luleå.
För ur konkurrenssynpunkt handlar det också om att vara först. Klimatomställningen skiljer sig på så sätt inte så mycket från den vanliga teknikutvecklingen och effektiviseringen. När masugnen och koksverket inte längre behövs i Luleå kanske det blir färre arbetstillfällen än dagens 1 100, men samtidigt hade man 5 400 anställda på 1970-talet.
– Det kommer i så fall lösas med pensionsavgångar under en lång tid. Vi är inte oroliga för uppsägningar, säger Tomas Karlsson.
Teknik som kan spridas
Utöver Hybrit är LKAB också delaktiga i projektet SUM – Sustainable Underground Mining – där man vill sätta en ny världsstandard för digitaliserad och koldioxidfri gruvbrytning. Kanske kan de stora klimatinsatser som sker i norra Sverige bana väg för en positiv utveckling även i omvärlden.
– Vi har verkligen ögonen på oss i omställningen, konstaterar Tomas Larsson.
Fler artiklar om klimatet och jobben
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 3-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.