Ta tag i kompetensutvecklingen
- Förtroendevald
- 26 april 2021
Utvecklingen av teknik och hållbar produktion går fort och påverkar arbetsgivares behov av kompetens inom alla verksamheter. Att tillsammans med arbetsgivaren ta tag i utbildningsbehovet på arbetsplatsen är därför en viktig facklig uppgift. Här finns tips för dig som är förtroendevald.
För arbetsgivaren är personal med rätt kompetens en investering som betalar sig. För IF Metalls medlemmar ger kompetensutveckling trygghet på arbetsmarknaden. Men var ska man börja och hur får man alla med på tåget?
Varför ska man utbilda sig på jobbet?
Mer kunskap kan påverka lönen
- Ökad kompetens, och det ökade ansvaret som ofta följer på det, ger argument i den lokala löneförhandlingen.
Mer kunskap ger trygghet
- Den som har hög kompetens sitter säkrare vid varsel och uppsägningar.
- Hög kunskap och papper på vad man kan, kompetensbevis, gör det lättare att få nytt jobb om man ändå blir uppsagd eller måste byta jobb av annan orsak.
Mer kunskap gör jobbet roligare
- Att med högre kompetens få möjlighet till att prova nya och växla mellan arbetsuppgifter är stimulerande.
- Mer ansvar, som en följd av högre kompetens, ger personlig utveckling.
Vad säger våra avtal om kompetensutveckling?
- Det är arbetsgivaren som har ansvar för kompetensutvecklingen. I våra avtal finns skrivningar om hur arbetsgivaren ska leva upp till ansvaret.
- Avtalen är tydliga om att kompetensutvecklingen inte bara ska utgå från företagets behov. Man ska också se på frågan ur den enskilde medlemmens perspektiv. Vad behöver hen?
- I avtalen anges också att parterna ska samverka om kompetensutveckling och hur arbetet kan läggas upp (utvecklingssamtal, utvecklingsplaner med mera).
Var ska man börja?
- Ett sätt kan vara att helt enkelt begära en överläggning med arbetsgivaren och diskutera hur läget ser ut på företaget. Följande frågeställningar kan vara till hjälp för att få igång diskussionen:
- Hur ser behovet av kompetens ut på företaget nu och i framtiden? Hur tar vi reda på det?
- Vad vet vi om de anställdas förutsättningar att möta behovet? Hur tar vi reda på det?
Det finns också en rad andra tillfällen då man kan föra in samtalen med arbetsgivaren på kompetensutveckling. Till exempel:
- Visar jämställdhetsarbetet/lönekartläggning på kompetensbehov?
- Förändringar i produktionen? Nya produkter eller ny teknisk utrustning? Vilken ytterligare kompetens krävs?
- Är det andra förändringar på gång? Ska det anställas eller sägas upp? Vilka är på väg att gå i pension? Hur påverkar det behovet av kompetens hos befintlig och eventuell ny personal?
- Teckna korttidsavtal? Kan tiden utnyttjas för kompetensutveckling?
- Planeras rehabilitering och/eller arbetsplatsanpassning? Behövs kompetensutveckling för att nå ett bra resultat?
Vad är validering?
Ett begrepp som ofta nämns i samband med kompetensutveckling eller utbildningsbehov är validering. Men vad är det egentligen?
Jo, det är att ta reda på vilket behov av kompetensutveckling som finns på företaget. Många kan mer än de tror, eftersom kunskap i industriyrkena ofta lärts in på jobbet och inte finns på papper. Den anställde gör ett test vars resultat visar vilka kompetenser som behöver förbättras. På så sätt kan utbildningen skräddarsys efter varje individ. Efter genomförd utbildning får medlemmen papper på sina kunskaper, ett kompetensbevis, som kan användas både i löneförhandlingar och när man söker nytt jobb. Läs mer om branschvalidering på sidan Svensk industrivalidering.
Ekonomi och utbildningssamordnare
Vem ska betala kalaset då? Det är arbetsgivaren som ska stå för kostnaderna, men det finns flera olika möjligheter att få stöd för kompetensutveckling. Hör efter med kommun och region. Finns det något pågående EU-projekt (ESF) där din arbetsplats skulle kunna ingå? I samband med korttidsarbete finns också stöd till arbetsgivare som satsar på kompetensutveckling.
Men var hittar vi någon som kan erbjuda just den utbildning som våra medlemmar behöver? Det finns många utbildningsanordnare som kan industrins behov och det är inte alltid nödvändigt att det sker på annan plats än på arbetsplatsen. Ibland är kurserna digitala.
Glöm inte att det inom IF Metall finns många klubbar och avdelningar som jobbat med kompetensutveckling. Prata med den som är arbetsmarknadsansvarig på din avdelning. Utnyttja ditt fackliga nätverk för att få tips.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 3-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.