Mäns våld mot kvinnor angår oss alla
- Förtroendevald
- 14 december 2021
Bakom varje siffra om anmält brott om mäns våld mot kvinnor döljer sig någons fru, partner, dotter, vän – och arbetskamrat. Vi är ett stort förbund med många medlemmar. Sannolikheten att vi har någon i vår närhet som utsätts för våld eller är den som slår är därmed ganska stor.
– Det är en fråga som angår oss alla som medmänniskor. Som facklig organisation handlar det om hur våra medlemmar mår på jobbet, en arbetsmiljöfråga, säger Fanny Högrell, IF Metalls organisationsenhet.
Att närma sig ämnet
Men hur närmar man sig detta ämne? Hur ser jag som arbetskamrat och förtroendevald tecken på att någon mår dåligt på grund av våld, fysiskt såväl som psykiskt? Hur ska jag våga ta upp frågan i samtal? Och vad gör jag sedan?
– Vi tror att kunskap ger makt att förändra och mod att våga prata. Det har alltid varit vår fackliga grund för att förändra och utveckla. Därför kommer nästa års tema för den 8 mars att vara just Mäns våld mot kvinnor, berättar Fanny Högrell.
Den internationella kvinnodagen är dock enbart en dag på året och temat kommer att vara med längre än så.
– Den 8 mars är ett passande tillfälle att lyfta upp frågan på vår fackliga dagordning. I förlängningen vill vi ju hitta nya arbetssätt för att förändra och för att skapa en långsiktig samverkan med våra arbetsgivare, menar Fanny Högrell.
Bryt tystnadskulturen – våga prata
Självklart är det den som är utsatt för våldet som drabbas mest i form av fysiskt och psykiskt lidande. Men siffrorna visar också att mäns våld mot kvinnor kostar stora belopp för hela samhället.
– När en medmänniska och medlem mår dåligt ska vi självklart våga se och stötta den personen. Vi vill prata om och belysa denna fråga – både utifrån perspektivet för den som är utsatt och den som utsätter. Tystnad löser aldrig något, menar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Vill öka kunskapen
Men ämnet är svårt. Därför vill vi öka kunskapen om hur vi gör det på bästa sätt. Både för den som är utsatt för våld och den som utövar våldet.
– Tillsammans med organisationen Män planerar vi nu en grundläggande kunskapshöjning, berättar Veli-Pekka Säikkälä.
Kunskapshöjning och att sätta frågan på den fackliga dagordningen, ge tips och råd till förtroendevalda och sprida vår ståndpunkt till både medlemmar och allmänhet.
Sätter fokus på kvinnors situation
– Detta är vårt sätt att arbeta för ökad jämställdhet och sätta fokus på kvinnors situation i industrin, genom ett särskilt tema inför varje år till den internationella kvinnodagen, säger Veli-Pekka Säikkälä, som också är ordförande för förbundets matrisgrupp för jämställdhet och mångfald.
– Alltsedan ett beslut på kongressen 2017, då vi antog en motion som yrkade särskilda satsningar och teman, har vi jobbat på detta sätt. En mycket bra motion för ett viktigt arbete.
Hårda fakta om mäns våld mot kvinnor
- 13 kvinnor mördades av män de haft en relation med
- 8 690 våldtäkter mot kvinnor
- 39 200 misshandelsbrott
Siffrorna visar anmälda brott under 2020 enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). De uppskattar att endast 20–25 procent av våld mot kvinnor i nära relationer polisanmäls, mörkertalet är stort.
Inför den 8 mars tar IF Metall fram:
- Grundläggande utbildning – filmas och kan ses vid valfritt tillfälle.
- Tips och verktyg till arbetsplatser – hur tar vi samtalet?
- Folder med checklista – så här kan du göra som förtroendevald.
- Webbsänt seminarium med förbundsordförande och gäster.
Materialet hittar du på ifmetall.se/8mars
Läs mer om IF Metalls tema för 8 mars
Tillsammans bryr vi oss – Stoppa mäns våld mot kvinnor! På vår temasida ifmetall.se/8mars kan du läsa mer om temat och ta del av utbildningsmaterial och annan information.
Läs Marie Nilssons inledare:
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 10-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.