Forskare vittnar om ekonomisk misär och depression
- 2 februari 2021
Under 2000-talet har vi fått en radikalt förändrad sjukförsäkring. ”Vi har nu Europas kanske hårdaste regler för sjukersättning, och de senaste fem åren syns en tydlig ökning av de som förlorar sin sjukpenning efter 180 dagar”, berättar Niklas Altermark, som är forskare vid Lunds universitet.
I en studie har han intervjuat människor med kroniska sjukdomar som blivit utförsäkrade. Det handlar alltså om personer som läkare vill sjukskriva, men som Försäkringskassan menar saknar rätten till sjukpenning.
– Dessa hårdare bedömningar, som är tänkt att hjälpa människor att slippa bidragsberoende, leder i stället ofta till något helt annat: ekonomisk misär, förvärrad hälsa, självmordstankar och en ofta total känsla av hopplöshet, säger han.
Lästips!
I boken Avslagsmaskinen – byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring beskriver forskaren Niklas Altermark hur Försäkringskassan har blivit avslagsmaskinen.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln är publicerad i nummer 1-2021 av tidningen Info för förtroendevalda. Läs den på din arbetsplats eller på webben.