Klimatomställningen kräver aktivt fack
- Förtroendevald
- 1 juni 2021
”Det finns inga jobb på en död planet”, konstaterade världsfackets generalsekreterare Sharan Burrow. Men hur kan facket vara med och jobba för en klimatomställning där vi värnar både planeten och arbetarna?
Under vintern och våren har du kunnat läsa i Info om hur klimatomställningen berör IF Metall-medlemmarnas branscher. En omställning som är helt nödvändig, men som facket behöver engagera sig i, eftersom den påverkar både arbetsuppgifter och arbetstillfällen.
När klimatomställningen diskuteras används ofta begreppet Just transition, det krav på en rättvis omställning som facken över hela världen ställer. En som är väl bekant med detta begrepp är Catarina Silveira på Union to Union. Hon berättar att jobb kommer att gå förlorade när utsläppen ska minska och produktionen ställas om, men nya jobb kommer också skapas.
– De nya jobben ska vara gröna och bra både för människa och miljö. Drivkraften för facket är att det måste finnas en social ambition också, menar hon.
Fördelar i Sverige
I Sydafrika kommer exempelvis de som arbetar i kolgruvor påverkas av omställningen, och facken där har länge kampanjat för gröna jobb. Nu är de med i trepartssamtal för att säkerställa att de nya jobben får bra arbetsvillkor. Catarina Silveira menar att vi i Sverige har en fördel i och med att vi redan har en sådan social dialog.
– Vi har hela trygghetssystemet med omställning, bra utbildningsmöjligheter och a-kassa så man kan leva. Det är så vi redan gör i Sverige.
Hur kan då fackliga påverka omställningen på sina arbetsplatser? Förutom att vara med och förbättra i produktionen tycker Catarina Silveira det är viktigt att man bygger nätverk där man kan utbyta erfarenheter med andra länder, och att man jobbar för hållbara leverantörskedjor.
Krävs internt samarbete
Ellika Berglund Aas är IF Metalls klimatexpert och även hon lyfter vikten av nätverk.
– Vi som fack behöver utveckla interna nätverk för att bli bättre på ett aktivt, förebyggande klimatarbete, både lokalt och centralt. Jag tror till exempel att större klubbar kan stötta de mindre, säger hon.
I all typ av omställning är kompetensutveckling nödvändig, och här menar Ellika Berglund Aas att klimataspekten behöver vägas in mer framöver.
– Det krävs för att medlemmarna ska kunna hänga med i omställningen.
Bidra med dina erfarenheter
Hur arbetar ni fackligt med klimatfrågan på din arbetsplats? Vi vill gärna veta. Hör av er till oss på info@ifmetall.se och berätta.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 5-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.