Lokal samverkan ger globala konkurrensfördelar
- 3 maj 2021
Klimatomställningen kräver insatser på alla nivåer i samhället. I Lindesbergs kommun har man hittat en samverkan som gynnar företag, samhälle, jobb och klimat – på samma gång.
Strax norr om Lindesberg ligger Guldsmedshyttan. På 1400-talet tillverkade man vapen här, så kontrasten mot dagens verksamhet på Baettrs gjuteri är stor. Här bidrar nämligen drygt 150 anställda till klimatomställningen genom att tillverka maskinhus och andra delar till vindkraftverk.
Järnet till delarna smälts med el från vind- och vattenkraft. Sveriges rena el bidrar till att koldioxidutsläppen från våra gjuterier är relativt låga. Snittet per ton gjutgods ligger på 72 kg koldioxid. I många andra länder i Europa är utsläppen de tiodubbla. I Guldsmedshyttan däremot är de så låga som ner mot 18 kg.
Allt de tillverkar exporteras, och Baettrs vd Hans Sigge menar att de låga utsläppen är en konkurrensfördel i takt med att kunder börjar ställa krav. Kalle Ohlsson, fackligt förtroendevald på företaget, håller med.
– De börjar bli medvetna och ser till helheten i produktionen. Det gör att de kanske väljer oss i stället för någon annan, berättar Kalle Ohlsson.
Skrotade oljepannan
När företaget skulle byta ut sin oljepanna för några år sedan sökte de en mer hållbar lösning för att värma lokalerna. De inledde samtal med Linde energi, det kommunala energibolag som redan använde spillvärme från pappersbruket i Frövifors till fjärrvärme. Lösningen blev att tillvarata spillvärme även från Baettrs gjuteri, så Linde energi byggde en ackumulatortank bredvid.
En del av värmen går tillbaka till Baettrs lokaler, men resten skickas ut i det lokala fjärrvärmenätet.
– Det ger ekonomiska fördelar i och med att vi slapp bygga en egen värmeanläggning, men det är också viktigt för oss som företag på en liten ort att samhällsservice fungerar. Det hjälper att Linde energi byggt det här och kan serva många anläggningar, säger Hans Sigge.
Vill vara en hållbar kommun
Kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S) vill att Lindesbergs kommun ska vara ”ett showroom för omvärlden när det gäller hållbarhet”. Man vill även se en bygd som engagerar sig i industrin.
– Utan industrin skulle vi inte klara oss särskilt bra, menar Linde energis styrelseordförande Greger Nilsson.
Greger Nilsson kom till bygden på 1970-talet när han började jobba på Volvos bakaxelfabrik. Som klubbordförande och sedan ombudsman för Metall fick han ett stort kontaktnät som nu är till nytta i den energisamverkan som han menar är så viktig.
– Det stärker industrierna när vi får låga el- och fjärrvärmekostnader. Kostnaderna minskar och jobben blir lite säkrare.
Samarbete föddes på branschöverskridande möte
Branschöverskridande forum underlättar när man ska hitta hållbarhetssamarbeten. Det var just på en sådan träff som idén till fjärrvärmesamarbetet föddes. Hur ser det ut i din kommun?
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 4-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.