Med huvudet fullt av driv och vilja
- 3 maj 2021
Hjärnan går på högvarv, hela tiden, och när du kommer hem efter arbetsdagen är du lika utmattad som efter ett maratonlopp. Blir irriterad på familjen. Ligger sömnlös i ångest över att du råkat i konflikt både på jobbet och hemma.
Under en dag på jobbet prövade jag att räkna alla tankar och impulser som gav än mer tankar i huvudet. Det var allt från stenhård fokus på mitt jobb till att notera vilken kul färg chefen hade på sina skor i dag. Totalt kom jag upp i 325 tankar samtidigt, berättar Christoffer Runnholm, klubbordförande på Dala Cement i Björbo.
Christoffer Runnholm beskriver hur det kan vara för någon som har ADHD. En diagnos som han själv fick för två år sedan när han var 32 år. Fortfarande är han inne i en omställningsprocess av att lära känna sig själv och sin diagnos.
– Men självklart är det ingen överraskning för mig. Det handlar mer om att jag nu kan hitta svar på alla varför. Varför jag var skoltrött redan som 7-åring när jag började första klass och det sedan löpte på med avhopp från gymnasiet.
Eget sätt att självmedicinera
I stället för skola och jobb blev det musik och spelningar tillsammans med kompisar.
– Vi levde loppan helt enkelt. Livet var en fest. Men jag ser ju i dag att festandet var mitt sätt att självmedicinera mig på olika sätt. Jag stoppade i tid, vilket flera av mina kamrater inte gjorde, berättar Christoffer Runnholm.
Sedan 20-årsåldern har Christoffer Runnholm jobbat inom lager och industri. Kroppsarbete i produktion har passat bra.
– Jag har ett väldigt driv när jag är motiverad och vill göra rätt för mig och göra rätt från början. Baksidan är att jag har svårt att hålla fokus.
Bryta tystnadskulturen
För Christoffer Runnholm har drivet lett till att han tillsammans med några andra bildade klubb på Dala Cement, första klubben i företagets 70-åriga historia. Och skrivit en motion till IF Metalls kongress om behovet av att lyfta fram NPF som en del av fackligt arbete. Den psykosociala ohälsan blir ofta övergripande när arbetstid går över i fritid.
– Har man NPF och den problematiken som vi belyser så blir det även något som påverkar vila, återhämtning och familj i större utsträckning och oftast med värre konsekvenser samt friktioner. Det blir en ond cirkel.
Själv är Christoffer Runnholm öppen med sin diagnos på jobbet och vågar prata om den.
– Ofta är det en grundläggande ångestproblematik i ADHD och självklart påverkar den i arbetslivet. För mig som facklig handlar det om psykosocial arbetsmiljö och här handlar det om att bryta tystnadskulturen om hur man mår psykiskt. Våga prata.
Tips från Christoffer:
- Våga prata om NPF och psykosociala frågor.
- Våga fråga – om du ser någon må dåligt eller hamna i konflikter.
- Bryt tystnadskulturen.
- Kom ihåg att det här är fackliga frågor – att få må bra på jobbet – och som facklig förtroendevald har vi ett ansvar.
- Det finns hjälp att få.
- Var ödmjuk – man kan vara olika andra utan att vara ett hot.
IF Metall ökar kunskapen om NPF
För att öka kunskapsnivån om neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) i arbetslivet har IF Metall med hjälp av Riksförbundet Attention hållit grundläggande utbildning för några målgrupper. En referensgrupp, där bland andra Christoffer Runnholm ingår, arbetar vidare för att öka kunskaperna inom vår organisation. Lär mer om NPF och se film på attention.se.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 4-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.