Kritik mot Arbetsmiljöverkets nya föreskrift
- 9 mars 2021
Den nya föreskriften om arbetsanpassning, som börjar gälla från den 1 juni 2021, får massiv kritik från facket. ”Den är otydlig och många viktiga delar fattas. Skrivningarna om rehabilitering, samverkan och skyddsombudens viktiga roll har försvunnit helt”, berättar Angelika Lang, IF Metalls arbetslivsenhet.
Tanken var att reglerna skulle bli tydligare, när föreskriften Arbetsanpassning (2020:5) skulle ersätta den tidigare föreskriften Arbetsanpassning och rehabilitering (1994:1). I själva verket blev det tvärtom. Dessutom har flera viktiga skrivningar strukits helt.
Rehabansvaret nämns inte
När förslaget skickades på remiss var Saco mycket skarp i sin kritik, medan LO och TCO förkastade det helt och hållet. Trots det klubbade Arbetsmiljöverket igenom föreskriften, som alltså ska börja gälla den 1 juni i år. Angelika Lang är bekymrad:
– Den nya föreskriften pratar bara om arbetsanpassning, den säger ingenting om att arbetsgivaren även har ett rehabiliteringsansvar. Dessutom har alla skrivningar om att arbetsgivaren ska samverka med skyddsombuden strukits ur föreskriften, säger hon.
Riskerar bli ny rättspraxis
Det finns inte heller några skrivningar om rehabilitering och rutiner då det gäller missbruk av alkohol eller andra berusningsmedel.
– I stället för att se missbrukaren som en människa med allvarliga problem som hon måste få hjälp med, kan den påverkade personen nu i stället komma att betraktas som ett arbetsmiljöproblem som ska åtgärdas. I värsta fall kan det förändra rättspraxis, säger Angelika Lang.
Mer information om föreskriften Arbetsanpassning (2020:5) kommer inom kort. Dessutom kommer den centrala utbildningen i rehabilitering att anpassas utifrån de nya förutsättningarna
Här hittar du föreskriften
Föreskriften Arbetsanpassning och andra föreskrifter finns på Arbetsmiljöverkets
hemsida av.se.
Vad är en föreskrift?
Arbetsmiljölagen är ett ramverk som fastställer de allmänna krav som gäller för miljön på jobbet. För att veta vad reglerna i arbetsmiljölagen innebär i praktiken finns mer detaljerade allmänna råd – föreskrifter – som Arbetsmiljöverket ger ut.