Nytt stöd ger trygghet och mod att ta nya kliv
- Förtroendevald
- 9 november 2021
Industrijobben förändras och utvecklas ständigt, och det har gjort att Sverige som litet land ändå ligger i topp i världshandeln. Men det kräver att industriarbetarna får möjligheter att hela tiden utveckla sina kunskaper och ställa om.
Att jobba inom industrin är att hela tiden jobba inom ett område med hög konkurrens från omvärlden. Höga krav på kvalificerad kunskap och att ligga i framkant med nya tekniker.
– En tuff marknad kräver företag som satsar på och rustar sina anställda som står för framgångarna. Men det ställer också krav på att staten skjuter till resurser och gör det möjligt, det vinner alla på, menar Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.
Slippa oro över ekonomin
Just en sådan vinst innebär det nya omställningsstudiestödet som ingår i den så kallade LAS-överenskommelsen.
– Människor ska känna trygghet i att ställa om, i stället för en oro att bli utan jobb och förlora hem och hus. Även göra nya val av jobb om man känner sig less på de arbetsuppgifter man har och kunna ha råd med det, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Det nya stödet, som ska bli verklighet 2023, ger möjlighet att omskola och vidareutbilda sig under ett helt år med 80 procent av sin lön, upp till en lön på 25 575 kronor i månaden.
– Och detta stöd gäller för alla. Men den som jobbar på en arbetsplats som är med i det nya huvudavtalet får mer än så, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Råd att göra nya val
Då gäller studier under totalt ett helt år med 80 procent av lönen upp till en lön på 30 600 kronor. Den som har en högre lön kan få ersättning med 65 procent av inkomsten upp till ett tak på 66 800 kronor. Maxbeloppet är cirka 43 400 kronor per månad.
Delarna i olika inkomstnivåer (kronor per månad före skatt)
(Klicka på diagrammet för att se en större bild som öppnas i ny flik)
Stödet gäller alla i anställning och oavsett anställningsform samt uppsagda.
– Det är alltså möjligt att ta studieledigt från jobbet och få ersättning. Och även den som blivit uppsagd kan använda detta i sin omställning, säger Veli-Pekka Säikkälä.
– Att kunna göra nya val i livet utan oro över om man klarar ekonomin, det är trygghet. Det är en historisk reform som vi ska vara stolta över att ha förhandlat fram.
Omställningsstudiestödet
Planeras bli verklighet 2023.
För alla:
Studera upp till ett år med 80 procent av lönen, upp till en lön på
25 575 kronor i månaden.
Vid anställning på arbetsplats inom det nya huvudavtalet:
- Studera heltid i upp till ett år och få 80 procent av inkomsten upp till 30.600 kronor.
- Vid löner över det ersätts 65 procent av inkomsten upp till ett tak på 66.800 kronor.
- Maximalt går det att få cirka 43.400 kronor per månad.
Anna vågar ta steget
Illustration: så fungerar omtällningsstudiestödet.
anna-vågar-ta-steget.pdf (3,9 MB)
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 9-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.