Vi kräver en mänskligare sjukförsäkring
- Förtroendevald
- 2 februari 2021
Stramare regler och hårdare bedömningar har gjort att allt fler kroniskt sjuka nekas sjukpenning. ”Därför är det jättebra att vår nuvarande regering vill göra sjukförsäkringen flexiblare. Men det räcker inte, vi kräver att sjukförsäkringen blir mänsklig”, säger Tomas With, vice förbundsordförande.
Under Reinfeldts regeringsperiod 2006–2014 genomfördes stramare regler i sjukförsäkringen, bland annat genom nya tidsgränser och sänkta ersättningsnivåer. De borgerliga politikerna sade sig vilja bryta människors ”bidragsberoende”, hejda det så kallade utanförskapet och ”stärka drivkrafterna för arbete”.
Resultatet blev inte nämnvärt fler individer i jobb. I stället ökade andelen utförsäkrade, vilket fick katastrofala ekonomiska följder för många av dessa människor. Nyfattigdomen fick plötsligt ett ansikte.
Avslagen har ökat
Det som framför allt hände var att rehabiliteringskedjan infördes, den 1 juli 2008. I den finns en 180-dagarsgräns, då arbetsförmågan för att ta ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden ska prövas. Om den sjuke bedöms klara vilket ”normalt förekommande arbete” som helst förlorar den sin sjukpenning.
Problemet är att prövningen ofta gjorts – och fortfarande görs – med hänvisning till fiktiva, påhittade, jobb som inte nödvändigtvis finns i den verklighet där den sjuke ska söka jobb. Prövningen sker dessutom ofta utan att den sjukes rehabilitering är uttömd på arbetsplatsen.
Det senaste decenniet har därför andelen avslag ökat i samtliga delar av sjukförsäkringen, och andelen avslag om sjukpenning har ökat mest vid dag 180 i rehabiliteringskedjan. När Försäkringskassan 2015 uppmanades att sänka sjukpenningtalet till nio dagar per år och person ökade avslagen ytterligare. I dag är just det målet borta, men de strikta bedömningarna av rätten till ersättning finns tyvärr kvar.
Människors behov ska styra
Sedan 2008 har IF Metall protesterat mot den omänskliga sjukförsäkringen.
– Vi har påpekat att en fungerande sjukförsäkring måste vara en viktig del av välfärdens kärna. Och att vi måste få vara sjuka tills vi är friska. Allt annat är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige, säger Tomas With, vice förbundsordförande.
En av IF Metalls främsta prioriteringar är därför en upprustning av sjukförsäkringen. Strama tidsgränser behöver övergå till att bli stöttande hållpunkter anpassade till varje människas behov. Och rehabiliteringsinsatserna måste förstärkas.
– När vi drabbas av skada eller sjukdom ska vi kunna känna trygghet i att vi inte kommer att tvingas in i fattigdom eller tvingas tillbaka till arbetet i förtid. Utgångspunkten för regelverk och regeltillämpning måste vara människors behov, inte systemets.
– Alla måste kunna känna sig trygga i att deras sjukförsäkring hanteras rättssäkert. Människor får aldrig falla mellan stolarna eller fara illa av regelkrångel, säger Tomas With.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln är publicerad i nummer 1-2021 av tidningen Info för förtroendevalda. Läs den på din arbetsplats eller på webben.