Utbildningsministern om nya omställningsstödet
- 5 april 2022
I mars lämnade regeringen över förslaget om ett nytt system för omställnings- och kompetensutvecklingsstöd till riksdagen. Det nya stödet ger möjlighet att ta studieledigt med ekonomiskt stöd för att omskola sig eller bygga på sin kompetens. Tidningen Info fick en pratstund med utbildningsminister Anna Ekström (S).
Kompetenskraven inom industrin förändras snabbt, i och med digitalisering och omställning till klimatsmart produktion. Det riskerar att sluta i arbetslösa IF Metallare och en avstannande utveckling inom industrin. Därför har IF Metall länge drivit krav om att det ska finnas möjlighet att bygga på sin kompetens mitt i arbetslivet. Detta för att kunna möta de nya kraven, stiga i graderna med nya arbetsuppgifter på jobbet och även kunna ta sina nya kunskaper och gå vidare till en ny arbetsgivare.
Möjligt att studera i ett år
Med det nya stödet ska det bli möjligt att studera i ett år med studiestöd upp till 80 procent av lönen.
– Det är en stor och historisk reform och det känns väldigt bra att sjösätta det här nu, säger utbildningsminister Anna Ekström och fortsätter:
– IF Metall har varit framsynt när det gäller att se vart utvecklingen är på väg och behovet av kompetensutveckling och bidra till förslag på lösningar. Jag minns ett tillfälle 1995 vid en frukost på Metall när Leif ”Blomman” Blomberg och Göran Johnsson diskuterade saken. Efterföljande förbundsordförande har fortsatt att driva på i Utbildningsministern om nya omställningsstödet i frågan. IF Metall har en stor del i att det här nu blir verklighet.
Krävs god samverkan
Det nya omställningsstödet ingår som en del i regeringens proposition om flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden som nu ska röstas om i riksdagen. Propositionens förslag bygger på det som IF Metall och de andra LO-facken arbetat fram i förhandlingar med arbetsgivarna i det så kallade huvudavtalet.
– Vi har stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet, så själva lagstiftningen om stödet kommer att träda i kraft i sommar. Ansökan ska kunna ske från oktober i höst, säger Anna Ekström.
En utmaning
Anna Ekström ser nu en utmaning för alla inblandade att se till att just de utbildningar som behövs, det vill säga som verkligen ger den kompetens som behövs och leder till jobb i olika branscher, ska finnas på plats.
– Det kräver god samverkan. Vi måste också se till att tillgången till rätt utbildning finns över hela landet.
Mer om trygghet och omställning
Läs mer om förhandlingarna om trygghet och omställning på ifmetall.se/las. Där finns bland annat en presentation om omställningsstudiestödets regler och nivåer.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 3-2022 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.