Fyra steg för starkare klubbar
- Förtroendevald
- 28 december 2022
Ny avdelningsordförande och verksamhetsplanering som äntligen kunde ske fysiskt gjorde att IF Metall Kronoberg såg nya lösningar på gamla utmaningar. Nu har avdelningen tagit fram en fyrstegsmodell för att stärka kompetensen hos klubbarna.
Rickard Burman, ordförande, och Leif Fantenberg, lokalsamordnare, är drivande.
– Vi började med att göra en plan för hur vi ska hantera de nya klubbarna. Vi har satt upp ett mål om vad vi på avdelningen ska nå ut med till en ny klubb inom 36 månader. Vi kallar det fyrstegsmodellen. Sedan kommer vi lotsa in och se hur de befintliga klubbarna ligger i sin utveckling och vid vilket steg som de bör komma in i, säger Rickard Burman.
– Detta är ett sätt för att nå målet för vår organisationsgrad. Vi ger klubbarna verktygen för att bli starkare på att organisera och engagera medlemmar. Vi får in ett arbetssätt som ökar fackets synlighet på arbetsplatsen så de anställda ser att det finns verksamhet och att det har betydelse att man är medlem, säger Leif Fantenberg.
Efterfrågat av många klubbar
En av klubbarna som hakar på den nya satsningen finns på Wica Cold som tillverkar kyl- och frysmöbler för livsmedelsbutiker. De går in på steg två i modellen och klubbordförande Martina Holmkvist Lundström ser fram emot att vara med på resan.
– Jag tror många av oss klubbar har efterfrågat det här. Ibland känns det som man har gått styrelseutveckling fast man missat det på grundnivån, som till exempel hur man skriver ett protokoll eller hur man lägger upp en dagordning. Vi har gått utbildning men det är många år sedan och det är inte så många som sitter kvar. Det brukar vara stor ruljans på styrelsen.
Vill bli en starkare klubb
Klubben har börjat med att titta på organiseringen i styrelsen och göra tydligt vilket ansvar som gäller för olika uppdrag, från ordförande till skyddsombud.
– Det blir lättare att rekrytera när vi kan svara på frågor om vad det innebär att ta ett visst uppdrag. Vår förhoppning är att vi ska bli en starkare klubb med mer engagemang och att vi hittar våra roller mer. Vi vill vara ute och vi vill locka fler att ta förtroendeuppdrag. Vi har säkert flera som är klockrena till uppdrag men det handlar om att lyckas fånga dem och att de till exempel får gå utbildning, säger Martina Holmkvist Lundström.
Text: victoria.enback@ifmetall.se
IF Metall Kronobergs fyrstegsmodell
- Besök hos den nya klubben av avdelningsordförande samt ansvarig ombudsman för att knyta kontakt och utbyta förväntningar.
- Två till fyra nya klubbar bjuds in till en heldag med grundläggande utbildning i styrelsearbete. Här går man igenom hur man skriver protokoll, hur ofta man ska ha styrelsemöten med mera. Klubbarna får också möjlighet att utbyta erfarenheter sinsemellan.
- Klubbstyrelsen bjuds in till att gå Arbetsliv i förändring. Utbildningen är på två dagar där man växlar mellan presentationer av olika ämnesområden som varvas med grupparbeten och gemensamma reflektioner.
- Tre dagar klubbstyrelseutveckling där klubben får fördjupa sig i sin egen verksamhet, allt i från arbetsmiljöfrågor till förhandlingsverksamhet.
IF Metall Kronoberg tipsar
- Skapa en effektiv process för att rekrytera nya handledare. Om två personer startar som handledare så kan de värva nya handledare bland de som utbildas.
- Ge klubbarna de verktyg som de behöver utifrån den situation som just de befinner sig i.
- Skapa ett nätverk bland klubbarna så de kan utbyta erfarenheter.
- Fördela arbetsuppgifterna så att alla är aktiva i klubben – ingen ska sitta på åskådarplats. Så skapar vi långsiktighet.
- Var inte rädd för att behöva backa ett par steg ibland. Repetera och gör avstämningar regelbundet, det krävs när man jobbar med utveckling.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 10-2022 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.