Yngst i klassen
- Förtroendevald
- 28 januari 2022
Med sina 24 år och direkt från arbetsplatsen Höganäs kände sig Hanna Petersson till en början lite malplacerad på utbildningen Genèveskolan. Övriga deltagare var äldre och med lång erfarenhet av internationellt fackligt arbete. Men de tankarna förändrades snabbt.
– Som ung och med basen i det lokala fackliga arbetet på jobbet och i avdelningen var jag faktiskt på helt rätt plats. Att få lära mig om det globala arbetet har gett mig nya perspektiv och jag ser kopplingen lokalt–globalt.
Hanna Peterssons uppdrag på hemmaplan är skyddsombud sedan fem år och ungdomsansvarig i avdelningen IF Metall Nordvästra Skåne, där hon även är ledamot i styrelsen.
– Det är ungdomsfrågorna jag brinner för. Som ung och ny på arbetsmarknaden är man ofta i ett utsatt läge.
Nya insikter med hem
Genève och ILO:s stora årliga konferens, där ledamöter från stat, arbetsgivare och fackliga organisationer möts under fyra veckor, kan tyckas väldigt långt bort från den egna verkligheten.
– Men faktum är ju att vi alla påverkas av det som händer internationellt och det ger nya insikter att höra direkt från andra länder, menar Hanna Petersson.
Själv följde hon arbetet i en av ILO-kommittéerna som handlade om kärnkonventionerna. Där blev det påtagligt hur viktigt det är att engagera sig på alla plan för rätten att organisera sig fackligt. Ingen självklarhet i flera av de deltagande länderna.
– Från diktaturen Myanmar hade staten skickat deltagare från sitt egna statsstyrda fack, berättar Hanna Petersson, och fortsätter:
– Det fick mig verkligen att inse hur viktigt vårt lokala fackliga arbete är. Vi får aldrig sluta folkbilda om vår fackliga rörelse lokalt. Bara så kan vi också påverka globalt. Att möta ungdomar i uppdraget som skolinformatör har blivit ännu viktigare för mig efter att ha lyssnat till röster från olika länder.
Tips från Hanna
- Blir du nyfiken på kursen? Prata med din avdelning.
- Våga sök – det globala tillför bra kunskaper till ditt lokala arbete.
Fakta: Genèveskolan
Nordiska Folkhögskolan i Genève är ett nordiskt samarbete som startade 1931. Syftet är att öka kunskapen om globalisering och internationalisering inom fackföreningsrörelsen och om ILO. Varje år ges en fyra veckor lång kurs med deltagare från de nordiska länderna inklusive Grönland. Skolan är öppen för alla, men vänder sig främst till yngre, aktiva medlemmar inom de fackliga, politiska och kooperativa folkrörelserna.
Läs mer på skolans hemsida där du också hittar information om hur du anmäler dig.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 1-2022 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.