Vi är framtiden!
- Förtroendevald
- 18 oktober 2022
IF Metalls medlemmar spelar en viktig och stor roll i omställningen mot en klimatsmart och grön industri. Det är industriarbetarna som gör det möjligt för alla nyetableringar och expansioner som planeras.
Inom industrin löper allt som en röd tråd och hänger ihop med varandra. Det vet till exempel Madelein Gusterman som jobbar på Elis Textil Service AB i Nyköping sedan 1998 och som fått mer att göra sedan de tar hand om Northvolts renrumstvätt. Madelein och alla andra industriarbetare har en viktig roll i industrins betydelse och kan med stolthet säga: – Vi är framtiden.
Tvätteriarbetaren Madelein
Som enda tvätteri i Sverige med ett så kallat ISO 5-rum tar Madelein Gusterman och hennes arbetskamrater hand om all tvätt av renrumsoveraller från Northvolt i Skellefteå.
– Det är vår renaste lokal. Den håller till och med en högre klinisk renhet än i en operationssal.
Tvätten från de som jobbar med tillverkning av batterierna måste vara helt partikelfri. Det ställer stora hygienkrav.
– Vi tar på oss alla kläder och skyddskläder efter strikta rutiner. Den egna huden får inte vidröra yttersidan av kläderna, berättar Madelein Gusterman.
De som jobbar i ISO 5-rummet har gått mikrobiologiska utbildningar som även ska uppdateras varje år. Mängden av det kvalificerade jobbet har ökat med 18 nya vagnar overaller i veckan. Varje vagn innehåller 150 kilo.
– Även om vi precis har flyttat in i helt nya lokaler är vi redan trångbodda då större maskiner kräver mer utrymme, berättar Madelein Gusterman.
Lastbilsarbetaren Johnny
På Scania i Södertälje där Johnny Eriksson jobbar sedan 2003 händer det mycket. Eller som han själv säger:
– Inom transportsektorn är det gasen i botten.
Scania satsar stort och går i bräschen för kvalitet och hållbarhet av elektrifiering och utveckling av drivlinor och viktiga komponenter. Det byggs nya liner som också ska se likadana ut på de olika fabrikerna.
– På motortillverkningen är alla komponenter helt nya och med nya certifieringar, berättar Johnny Eriksson.
Dessutom bygger man en egen batterifabrik och ett helt nytt gjuteri.
– Både för att försäkra att batterier finns till framtida ellastbilar och för att klara miljökrav som ställs, säger Johnny Eriksson.
Ivern och stoltheten över att vara en del av allt som händer är tydlig hos Johnny Eriksson. Lite luddigt kändes det när han gick industrigymnasiet och inte riktigt visste vad skolan skulle leda till. Men i dag råder inga tvivel.
– Här går det verkligen att göra allt mellan himmel och jord. Industriarbetet är fullt av möjligheter.
Bilmekanikern Tobias
För Tobias Andersson som iordningställer och utrustar nya bilar på ett större bolag i Uppsala som bilmekaniker sedan 2005 är omställningen också redan i full gång.
– Under en vecka har jag enbart haft en bil med avgassystem, övriga var elbilar. Första jobbet Tobias Andersson hade var som bilplåtslagare på ett annat företag. Mycket har hänt inom motorbranschen sedan dess. När han gick ut fordonstekniska utbildningen så var det heller inte först och främst intresset för fordon som var störst.
– För mig handlade det mer om att jag verkligen gillar att lära mig många nya saker hela tiden.
Ett intresse som kommer väl till pass i den omvandling som nu sker.
– Det är mycket ny teknik att lära sig i och med omvandling till elbilar. Utbildningen gör vi hos generalagenten för de olika bilmärken vi säljer och servar, berättar Tobias Andersson.
Byggelektrikern Joakim
På Cramo i Jordbro jobbar byggelektrikern Joakim Carlströmer sedan 2010. Företaget är ett av Sveriges största uthyrningsföretag av byggmaskiner, liftar, hissar, byggbodar m.m. samt servicen av dessa.
– Jag jobbar med byggström och ID06 till våra kunder, ett elektroniskt id-kort till grindar och dörrsystem runt byggarbetsplatser. Ett passersystem för att göra byggarbetsplatserna tryggare och säkrare.
Även inom Cramo märker man av att det händer mycket positivt inom industrin. Det går bra, säger Joakim Carlström, men tillägger snabbt:
– Det går faktiskt väldigt bra och tittar vi på hela Sverige är det över förväntan.
Med en mindre dipp i början av pandemin så har det vänt och går nu väldigt bra. Joakim Carlströmer menar att det faktiskt kan vara en positiv effekt av just pandemin. Nödvändigheten att ställa om och tänka nytt.
– Företaget lade om strategin. I stället för att rikta in sig på uthyrning mestadels till de stora byggherrarna, riktar man sig nu mer mot mindre företag, renoveringar och industribyggnationer.
Allt om avtalsrörelsen
Följ avtalsrörelsen på ifmetall.se/avtal2023
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 8-2022 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.