Arbetsmiljön är en maktfråga
- Förtroendevald
- 1 september 2022
Det finns olika politiska viljor kring de regionala skyddsombuden. Vissa vill stärka dem, andra vill ha bort dem. En sak är säker: det finns gott om arbetsmiljöproblem för dem att jobba med.
Han är knappast någon nybörjare. Milad Haddad har haft uppdrag som regionalt skyddsombud till och från de senaste 13 åren. De senaste fem åren på heltid. Han ser med egna ögon det som bekräftas av siffrorna i IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning. Stressen som följer av slimmad bemanning blir ett säkerhetsproblem.
– Man får jobba för två och får inte tillräcklig återhämtning. Är man trött och stressad tar man genvägar och det leder till olyckor.
Många av problemen menar han handlar om okunskap hos arbetsgivarna. Dokumentation om risker uppdateras inte och informationen om dem når inte fram till arbetstagarna. Det gäller bland annat säkerhetsintroduktion för nyanställda.
– Det brister kraftigt. Man visar och förklarar inte riskerna, och det saknas instruktioner för maskiner, säger Milad Haddad.
Tacksamma arbetsgivare
Som regionalt skyddsombud får han därför ägna mycket tid åt att förklara hur man förebygger olyckor och ohälsa, och hur man gör riskbedömningar. Många arbetsgivare är också tacksamma för stödet de får när de samverkar om arbetsmiljön. Milad Haddad vänder sig emot de politiska förslagen om att ersätta regionala skyddsombud med arbetsmiljörådgivare från Arbetsmiljöverket. Något som skulle förflytta makt över arbetsmiljön från arbetarna till, inte alltid välvilliga, politiker.
– Arbetsmiljöverket hinner knappt göra inspektioner i dag. Vi är dessutom ofta bättre utbildade och de brukar kontakta oss för råd.
Milad Haddad skulle däremot välkomna tillträde till fler arbetsplatser där han i dag inte får komma in för att där saknas medlemmar, trots att det finns kollektivavtal.
– Det skulle göra stor skillnad, det borde vara samma för alla. Jag får ibland höra från företag jag besöker att ”Varför besöker du oss? På det där företaget jobbar de dygnet runt och sover på verkstaden.” Då får jag förklara att det beror på politiska beslut.
Fakta: RSO
Ett regionalt skyddsombud, RSO, verkar på arbetsplatser som saknar skyddsorganisation. I dag får ett RSO besöka företag med kollektivavtal och där facket har medlemmar. IF Metalls krav är att de även ska få tillträde till arbetsplatser där det för tillfället saknas medlemmar. Det var också syftet med det lagförslag som den socialdemokratiskt ledda regeringen lade fram 2020, men som röstades ned av högermajoriteten i riksdagen.
Sverigedemokraterna har i stället lyssnat på arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och vill ersätta de regionala skyddsombuden med arbetsmiljörådgivare från Arbetsmiljöverket.
Film
”Vi vill ha makten över vår egen arbetsmiljö” (länk till Youtube)
Ny rapport om IF Metallmedlemmarnas arbetsmiljö
Så här svarade drygt 12 000 IF Metallmedlemmar på frågor om deras arbetsmiljö.
Rapport Industriarbetarnas arbetsmijö 2022
Undersökningen som ligger till grund för rapporten har gjorts i samarbete med Novus under våren och sommaren 2022 och består av 12.000 svar om industriarbetarnas arbetsmiljö.
Rapport industriarbetarnas arbetsmiljö 2022.pdf (1,4 MB)
IF Metalls arbetsmiljökrav
Läs mer om IF Metalls arbetsmiljökrav i valet på ifmetall.se/val
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 6-2022 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.