På Nitator hjälps parterna åt att lotsa nyanlända in i jobb och samhälle
- Förtroendevald
- 4 oktober 2022
En enkel fika löste upp många knutar. Nu ska inga centrala förhandlingar behövas längre. Dessutom är klubb och arbetsgivare överens om att ge nyanlända bästa förutsättningarna att trivas på jobbet och integreras i Sverige.
– Tidigare kändes det som om vi hade central förhandling hela tiden, det var inte hållbart. Nu är det precis tvärtom. Vi har enats om att vi löser saker lokalt, på plats. Det är ett givande och tagande, förstås. Och det är klart att vi kan fastna i en förhandling, men vi löser det alltid konstruktivt. Den här gemensamma inställningen har bara gett gott med sig.
Det säger Tarek Al-Jarouchi, vice klubbordförande på Nitator, som är en underleverantör till bland annat Scania och Volvo. Det går inte att ta miste på hur stolt han är över företaget han jobbar på.
Vill vara bästa arbetsplatsen
– Vår arbetsgivare har verkligen visat stort intresse för att bygga en ordentlig relation med klubben. Exempelvis är vi numera överens om att vi ska ha noll inhyrda. Behöver vi folk, ja då anställs de. Punkt. Dessutom investerar företaget i oss och vår arbetsmiljö. De förstår att om individen mår bra så ökar både produktiviteten och kvaliteten. Vi känner oss betydelsefulla, helt enkelt.
Joakim Johannesson, COO (Chief Operating Officer) på Nitator, håller med om Tareks beskrivning:
– Det var under pandemin som vi satte oss vid samma bord, för att prata ihop oss om hur vi med gemensamma krafter kunde rädda både medlemmarnas jobb och företagets likvidmedel. Där upplevde jag ett riktigt gott samarbete, som dessutom har vuxit sedan dess.
Nitator har ett mål: de ska vara regionens mest attraktiva arbetsplats.
– Och det arbete som krävs för att leva upp till det, det gör vi tillsammans med klubben. Vi har ett gott samarbete där vi hjälps åt att säkerställa att vi har en arbetsplats där alla trivs, säger Lucia Kristiansen, personalchef.
Uppsökeri för att hitta rätt folk
Inte minst handlar det om att komma till rätta med företagets tidigare brist på rätt kompetens. Det var därför som Tarek Al-Jarouchi fixade så att företaget kunde besöka den närliggande flyktingförläggningen.
– Vi träffade ett hundratal människor, framför allt kvinnor, som var korttidsplacerade här i Oskarström. Vi berättade om vår industri, hjälpte till att skriva CV och sedan fick de söka jobben som vem som helst, säger han.
I dag arbetar ett tiotal kvinnor som flytt från Syrien och Ukraina på företaget. Utan lönebidrag.
– Har vi väl bestämt oss för att anställa dem, då är det på samma villkor som alla andra, säger Joakim Johannesson.
Svenskundervisning på arbetstid
– Vi är väldigt måna om att företagskulturen ska passa alla nationaliteter, kulturer och folkslag. Men det är också viktigt, för att vi ska få till en långsiktig anställning, att de lär sig svenska. Så att de både kan integreras i det svenska samhället och förstå instruktioner och säkerhetsföreskrifter, fortsätter han.
Nitator är faktiskt det enda företaget i Halland som erbjuder svenskundervisning på arbetstid.
– Företaget tar hit en samarbetspartner som ger de nyanlända lektioner på arbetsplatsen, på företagets bekostnad. Dessutom får vi i klubben lägga alla resurser som krävs på att hjälpa de nyanlända till rätta på jobbet och i Sverige, berättar Tarek Al-Jarouchi.
– Klubben, och framför allt Tarek, tar ett väldigt stort ansvar för att hjälpa dem med översättningar, blanketter och mycket annat. Det är en enorm styrka för oss som företag, säger Joakim Johannesson.
Gör som Tarek och hör av dig!
Jobbar du också på en arbetsplats där du/ni förtroendevalda har utvecklat ett bra och spännande samarbete som kan inspirera fler? Hör av dig till oss på tidningen Info på info@ifmetall.se och berätta. Vi vill gärna dela bra tips och idéer till fler. Vi lovar att höra av oss!
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 7-2022 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.