Frågor och svar om den personliga integriteten på arbetsplatsen
- Förtroendevald
- 20 februari 2023
Darko Davidovic, förbundsjurist, och Anne Ronkainen, dataskyddssamordnare, om den personliga integriteten på arbetsplatsen.
Drogtester, bakgrundskontroller, kreditupplysningar och skanning av privatlivet i sociala medier har blivit allt vanligare inslag i våra medlemmars arbetsliv. Att acceptera det kan ofta vara en förutsättning för att komma vidare i en anställningsprocess eller för att få behålla sitt jobb.
Varför är det här ett problem?
– Vi menar att det är ett intrång i våra medlemmars personliga integritet. Alla människor har rätt till ett privatliv, vilket uttrycks i artikel 8 i den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, säger Anne Ronkainen.
Men om man inte har något att dölja spelar väl en bakgrundskontroll ingen roll?
– Det är arbetsgivaren som måste kunna motivera varför det är relevant att göra en bakgrundskontroll i det enskilda fallet. I vissa fall kan det vara befogat, exempelvis om du ska arbeta i säkerhetsklassad verksamhet eller med barn, men vi menar att arbetsgivarna ofta slentrianmässigt missbrukar möjligheten att kontrollera sina anställda eller blivande anställda, säger Anne Ronkainen.
Om du begått brott då?
– Om du förfogar över ekonomiska medel på din arbetsplats kan det vara rimligt att arbetsgivaren gör en kreditupplysning. Men om du ska jobba exempelvis på en bilverkstad har det ingen betydelse om du har en kreditanmärkning eller ens om du åkt dit för innehav av droger tio år tidigare. Det är helt irrelevant i sammanhanget. Dessutom har du sonat ditt brott. Bakgrundskontrollen måste vara relevant och proportionerlig i sammanhanget, säger Darko Davidovic.
– Risken med obefogade bakgrundskontroller är att människor som avtjänat ett straff och sedan skött sitt arbete exemplariskt under många år riskerar att straffas på nytt genom att plötsligt betraktas som olämpliga. Och var går gränserna? Vi har en medlem som blev nekad jobb för att hans tjej var Facebook-vän med en tongivande person i ett motorcykelgäng. Det är inte rimligt, säger Darko Davidovic.
Drogtester på arbetsplatser då?
– Drogtest ska bara utföras i undantagsfall och av särskild anledning. Det är rimligt att du får blåsa innan du startar trucken, men det innebär inte att alla på arbetsplatsen ska testas regelbundet.
– Dessutom ska vi komma ihåg att missbruk är en sjukdom som arbetsgivaren i första hand är skyldig att erbjuda rehabilitering för. Att ett drogtest visar positivt kan aldrig vara anledning till uppsägning. Inte ens innehav av droger är anledning till uppsägning, däremot är det ett polisiärt ärende, säger Darko Davidovic.
Beställ broschyren Om integriteten i arbetslivet
Vill du beställa broschyren Om integriteten i arbetslivet? Du hittar den i webbshopen med artikelnummer AA-210. Längre ned på denna sida hittar du den även som nedladdningsbar pdf-fil.
Text: anneli.lundberg@ifmetall.se
Om integriteten i arbetslivet
Läs mer om vad som gäller i broschyren Om integriteten i arbetslivet. Ladda ned pdf:en.
Om integriteten i arbetslivet_AA-210_web.pdf (589 KB)
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 1-2023 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.