”Det finns arbetsgivare som topsar folk i fikarummen”
De slumpvisa drogtesterna och integritetskränkande bakgrundskontrollerna blir allt vanligare inom industrin och därför ökar nu även de lokala förhandlingarna.
”Vi har arbetsgivare som står med alkoholmätare där de anställda förväntas blåsa helt öppet, och vi har arbetsgivare som klampar in i fikarummen och ska topsa folk. Det är väldigt, väldigt obehagligt”, säger Ulrica Malmberg, avdelningsombudsman IF Metall MittSkåne.
Kan du sköta ditt jobb ypperligt även om du åkte fast för inbrott en gång som tonåring? Ja, med största sannolikhet kan du det. Däremot är det inte säkert att du skulle få ett jobb i dag. Allt fler arbetsgivare har nämligen satt i system att köpa in bakgrundskontroller, där i princip allt syns – även sådant som hunnit bli preskriberat i polisens egna register.
– Arbetsgivarna påstår att det de gör är helt lagligt, men vi menar att det inte är det. Det är faktiskt bara i undantagsfall som arbetsgivare får utföra sådana åtgärder. Drogtester och bakgrundskontroller måste vara befogade.
Industrin ska inte hantera brott och straff. Hon menar att arbetsgivarna gör det väldigt lätt för sig.
– Många kollektivavtal ger arbetsgivare möjlighet att provanställa om de är osäkra på om en person passar för jobbet eller inte. De har också möjlighet att ta referenser från tidigare arbetsgivare. Men att slentrianmässigt skanna av människors sociala medier eller göra andra former av bakgrundskontroller är inte okej. Framför allt ger det inga bevis på om en individ är lämplig för jobbet eller inte, säger Ulrica Malmberg.
Vem du umgås med, eller om du har haft betalningsanmärkningar eller skilt dig, är inte relevant om du söker ett jobb inom industrin, påpekar hon.
– Dessutom har vi ett rättssystem i Sverige som hanterar brott och straff. Det ska inte industrins arbetsgivare göra.
Seriösa företag utbildar cheferna
Lika fel är det med slentrianmässiga, slumpvisa drogtester. – Självklart är det inte okej att vara drog- eller alkoholpåverkad på jobbet, det är ju ytterst en säkerhetsfråga. Men en seriös arbetsgivare behöver inte drogtesta ett helt kollektiv. I stället utbildar de chefer och anställda, så att de kan känna igen de vanliga tecknen på missbruk och veta hur de ska agera om de misstänker att någon är påverkad på jobbet.
Ulrica Malmberg har ett personärende just nu, där en medlem dömdes för ett brott som resulterade i dagsböter i början av 2000-talet. Medlemmen, som haft flera längre anställningar efter det, har plötsligt fått svårt att få jobb – trots att brottet sedan länge är både sonat och preskriberat i polisens register. Däremot syns det alltså vid den mest omfattande kontrollen, den som många arbetsgivare använder sig av.
Riskerar bli dömd för evigt
– Den här bakgrundskontrollen är oftast det allra sista arbetsgivaren gör, innan de anställer. De har alltså bedömt medlemmen som lämplig ända fram till den sista kontrollen och då nekar de personen jobbet. Ska den här individen, som alltså skött sig ypperligt på tidigare arbeten, nu bli dömd igen och för all framtid? undrar Ulrica Malmberg.
Text: anneli.lundberg@ifmetall.se
Begär lokal förhandling och kontakta förbundet
Vad ska man göra då, som medlem eller förtroendevald, om man vet att arbetsgivaren skannar de anställdas sociala medier, tar kreditupplysningar på jobbsökande eller slentrianmässigt gör slumpvisa drogtester på ett opassande eller kränkande sätt?
Som medlem kan du vända dig till klubben på arbetsplatsen eller, om det inte finns någon klubb, till din avdelning för att få hjälp att driva ärendet. Är du förtroendevald ska du begära förhandling med arbetsgivaren, och om den inte lyckas kan du begära central förhandling.
Men kontakta gärna förbundskontoret oavsett! Mejladressen i frågor som rör medlemmarnas integritet är integritet@ifmetall.se.
Om integriteten i arbetslivet
Läs mer om vad som gäller i broschyren Om integriteten i arbetslivet. Ladda ned pdf:en.
Om integriteten i arbetslivet_AA-210_web.pdf (589 KB)
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 3-2023 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.