En inre resa mot ökad säkerhet
- Förtroendevald
- 18 april 2023
SSAB vill vara världens säkraste stålföretag, men det är svårt att bygga bort alla olycksrisker. Nu hoppas man att en utbildning där de anställdas engagemang tas tillvara ska göra skillnad.
Har du någon gång sett stål valsas ut till plåt minns du säkert hettan som slår emot dig och den enorma kraft som mullrar i golvet. Den som jobbar på ett stålverk måste förhålla sig till dessa krafter dagligen. Så länge produktionen flyter på som den ska är riskerna oftast överblickbara, men när något krånglar måste man tänka till en extra gång.
– Det är vid avhjälpande av driftstörningar de flesta olyckor händer. Det säger Therese Rapp, en av alla som genomgått SSAB:s säkerhetsprogram. En utbildning som samtliga anställda ska gå och som tar två veckor.
Germund Åcerclinth är huvudskyddsombud och har varit delaktig i utformningen av utbildningen. Han deltar vid varje uppstart måndag morgon.
– Mitt mål är att alla ska hitta sin röst och sina ögon, säger han.
Måendet påverkar säkerheten
För det handlar inte bara om att lära sig se fysiska risker. Utbildningens syfte är också att man ska förstå hur ens egen inställning, mående och även bemötande av andra påverkar risker i arbetet. Om något har hänt i ens privatliv som gör att man har tankarna någon annanstans påverkar det koncentrationen. Då ska man våga vara öppen med det när man kommer till jobbet, så att man kan få mindre riskfyllda arbetsuppgifter den dagen. Därför pratar man mycket om vilket ”mindset” man har i jobbet.
– 40 procent av olyckorna här hade kunnat undvikas med ett annat förhållningssätt, berättar Germund Åcerclinth som håller koll på statistiken.
Efter den första veckans fokus på ens egen inverkan på arbetsmiljön blir den andra veckan mer praktisk. De anställda får identifiera risker i produktionen, ”ont i magenrisker” som de kallar det, och arbeta i grupp för att genom en strukturerad modell hitta en lösning som de presenterar för ledningen. Helena Karlssons grupp hittade ett sätt att ta bort ett helt arbetsmoment när en maskin ska ställas in.
– Det är ett extra moment som alltid innebär en risk, säger hon.
Bättre diskussioner
Utöver en rätt mental inställning behöver man såklart skydda kroppen fysiskt också, men i stället för att bara gå ut och skälla på de som slarvar tar man nu mer resonerande diskussioner kring varför de infört regler kring personlig skyddsutrustning, PSU. Något som varit framgångsrikt.
– Det är inte samma käbbel kring PSU längre. Det är mjukare diskussioner nu, menar Michael Björklund.
Den stora omfattningen av utbildningen har krävt mycket planering, med tanke på att man plockar många ur produktion under två veckor. Det är inte heller alla anställda som varit särskilt positiva inför att delta. Men när de två veckorna är genomförda upplever Michael Björklund hur många har ändrat inställning.
– De allra flesta säger att ”Det var skitmycket bättre än jag trodde”.
Text: daniel.k.hermansson@ifmetall.se
Se film från SSAB
Germund Åcerclinth berättar om säkerhetsprogrammet och bakgrunden till det (länk till Youtube).
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 3-2023 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.