Låt de unga ta plats
- Förtroendevald
- 15 maj 2023
I dag är det inte självklart för den som är ung att gå med i facket. Dessutom minskar antalet unga som finns tillgängliga för förtroendeuppdrag. Vi står inför en historisk utmaning, lyckas vi inte engagera den nya generationen kan facket riskera att försvinna.
Emil Moum-Rönnborg och Isabelle Hansen är ordförande och ledamot i IF Metalls centrala ungdomskommitté (CUK) och även ungdomsansvariga på sina respektive avdelningar. De är överens om att ungdomar generellt sett inte har en negativ bild av facket, de vet bara inte vad facket står för och varför det behövs.
– Jag är ute i skolor och träffar gymnasieelever och jag kan se att inställningen till facket är beroende på vad föräldrarna arbetar med och deras bild av facket. Det är också många som uttrycker att de bara ska arbeta något år, det är inte värt att vara med i facket. Men om de sedan är kvar på arbetsplatsen några år senare, då kan det vara intressant, säger Isabelle.
Emil håller med.
– Det är många arbetsplatser jag har besökt där det är bemanningspersonal och deras inställning är att de ska vidare. De är ofta inte negativa till facket, men ser inte någon funktion med att vara med just nu. De som däremot har en tillsvidareanställning brukar generellt ha en positiv inställning.
– Men majoriteten har inte en aning om vad facket är eller vad vi håller på med. De vet inget om den svenska modellen eller skillnaden mellan kollektivavtal och lagar. Och det är inte så konstigt, vi har inte haft några gigantiska klasskrig på väldigt många år, konstaterar Emil.
Enligt Isabelle tycker många ungdomar inte heller sig ha råd med medlemsavgiften, utan prioriterar i stället annat, som att spara till att flytta hemifrån eller köpa bil.
– Så det är viktigt att lägga kraft på att ge en djupare förståelse för den fackliga verksamheten till ungdomarna.
Hur ska vi nå ungdomarna?
– Vi pratade om det när vi var på vår egen ungdomskonferens och på LO:s Ungforum. Det finns inte den här tydliga arbetarklassen längre där alla kunde enas kring fack- och arbetsrättsfrågor. Det gör att det blir ett väldigt individualistiskt tankesätt hos ungdomarna. Facket är inget de naturligt letar sig till, säger Emil och fortsätter:
– Vissa fackförbund har en tydlig ungdomsidentitet i förbundet. Till exempel Byggnads har Unga byggare. Det har vi inte på IF Metall. Det är något som vi borde ta efter, tycker jag. När man är ung och ny ute i arbetslivet känner man nog ingen koppling till en medelålders, vit man som kommer och berättar varför man ska vara med i facket.
– Och vi kan ju se att de som är bäst att värva unga förtroendevalda, det är andra unga. Det är de som får bäst resultat, till exempel när det gäller skolinformation. Det blir skillnad när någon som är 60 plus kontra när någon på 23 går ut till en klass med 15-åringar, fyller Isabelle i.
Emil ser norska Fellesförbundet som en förebild.
– Deras ungdomskonferens var cirka fyra dagar med över 100 deltagare. Där märker man vilket otroligt driv de har för sina frågor och hur lätt det då är att själv motiveras att göra verksamhet när man har flera runtomkring sig som man känner gemenskap med. Så skulle vi ha det inom IF Metall också.
Nytt inriktningsmål i handlingslinjerna
I slutet av förra året klubbade kongressen igenom ett nytt inriktningsmål i handlingslinjerna med fokus på unga förtroendevalda inom IF Metall:
IF Metall ska verka för återväxten av unga förtroendevalda genom att skapa förutsättningar för medlemmar under 35 år att ta fackliga uppdrag.
Emil och Isabelle är positiva till målet.
– Det är suveränt att det har kommit, för vi måste värna om återväxten, både för att organisationen ska kunna vara kvar när de äldre lämnar och för att kunna spegla våra arbetsplatser. Då måste alla grupper vara representerade, säger Isabelle.
– Jag tror att det är ett väldigt bra mål att ha. Vi har mål om att ha 30 procent kvinnor i ledande roller, det känns som att det är lika viktigt att ha ett åldersrelaterat mål. Jag känner dock viss oro för att några avdelningar som har problem med att hålla ned medelåldern på förtroendevalda inte kommer att låta sig påverkas. Där måste förbundet trycka på och kommunicera vikten av målet och ge stöd till hur man ska hålla det, menar Emil.
– Jag tycker du har helt rätt, Emil! Jag tror också att de avdelningar som kanske har problem blir tvingade att analysera sig själva och fundera på om det är något som de kan göra annorlunda. Och det är nyttigt att göra den analysen, säger Isabelle.
Låta ungdomarna ta plats
För att nå en föryngring är det viktigt att låta ungdomarna ta plats.
– När man fördelar ut verksamhetsansvar för en ny styrelse till exempel är det lätt att det blir till samma personer som tidigare. Det är svårt att komma in eller ta in någon ny. Och om det alltid är samma personer kvar kommer de fortsätta att göra som de alltid har gjort, säger Emil.
Isabelle stämmer in:
– Jag tror också att det kan bli som en ond cirkel om det inte är många unga, då vågar man kanske inte som ungdom själv ta förtroendeuppdrag. Vi måste låta de unga ta plats. Det är vårt arbete inom CUK att göra plats för dem och det behövs göras ett jobb med att stötta från centralt håll. För har vi ett förbund utan unga aktiva kommer vi inte rekrytera unga aktiva heller.
Text: victoria.enback@ifmetall.se
Emil Moum-Rönnborg
Namn: Emil Moum-Rönnborg
Arbetar: Benders Sverige AB
Uppdrag: Ordförande för centrala ungdomskommittén (CUK) och ungdomsansvarig på avdelningen. Emil är även adjungerad i förbundsstyrelsen.
Avdelning: IF Metall Halland
Gick med i facket: När jag fick fast anställning för första gången. Jag var med i två–tre månader, sedan kom avdelningen på besök och frågade om det fanns någon som ville bli avdelningsombud på arbetsplatsen för det fanns ingen då, så det blev jag.
Om uppdraget i CUK: Väldigt kul! Det innebär en stor möjlighet att påverka.
Får energi av: När jag har hjälpt en medlem och det har gett en positiv förändring för medlemmen, det gör det värt att fortsätta. När det gäller mina uppdrag på förbunds- och avdelningsnivå är det när jag handleder personer och inspirerar dem till att vilja påverka själva.
Isabelle Hansen
Namn: Isabelle Hansen
Arbetar: Blåkläder AB
Uppdrag: Vice ordförande för centrala ungdomskommittén och ungdomsansvarig på avdelningen.
Avdelning: IF Metall Borås
Gick med i facket: Det var självklart att gå med. Så länge jag kan minnas har min far arbetat som ombudsman på IF Metall. När jag tog studenten fick jag ett arbete på min nuvarande arbetsplats och då var det helt naturligt att gå med.
Om uppdraget i CUK: Det känns oerhört roligt och en ära att få representera medlemmarna. Jag känner mig väldigt tacksam.
Får energi av: Min tro på våra värderingar och vår verksamhet. När det gäller mitt lokala uppdrag hittar jag kraften hos medlemmarna, att driva ärenden som ger positiva resultat för dem.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 4-2023 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.