Mitt uppdrag är att finnas där för medlemmarna
- Förtroendevald
- 30 oktober 2023
På arbetsplatser utan klubb finns ofta ett fackligt ombud, avdelningsombudet. Så även på Hellbergs Dörrar i Mellerud. ”Det är många frågor om lönen, om arbetsplatsen och om den psykosociala arbetsmiljön, men mest handlar det om att finnas där för medlemmarna”, säger Mikael Nyholm.
Han har jobbat på företaget i många år, men är hyfsat färsk som avdelningsombud. Först tvekade han att ta uppdraget:
– Jag tänkte att det var ett väldigt stort ansvar och att jag inte var tillräckligt insatt i den fackliga biten. Men sedan fick jag chansen att gå en facklig utbildning och då ändrade jag mig. Jag kom på att det kunde vara både intressant och en kul utmaning.
Bollar med skyddsombuden
Mikael Nyholm har en co-rider i uppdraget, för på Hellbergs Dörrar är de faktiskt två avdelningsombud.
– Vi får jättebra stöd från avdelningen, men vi är en stor arbetsplats och då är det skönt att vara två ombud. Vi har delat upp fabriken mellan oss, men blir vi osäkra på något så tar vi en snabb avstämning med varandra. Dessutom kan vi bolla mycket med våra två skyddsombud. Vi är ett bra team, nästan som en klubbstyrelse, säger han och tillägger att de planerar att bilda klubb så småningom.
Behöver inte ha svar direkt
Vad har du lärt dig under den här tiden som avdelningsombud?
– Mitt uppdrag är ju att finnas till hands för medlemmarna, att vara någon slags trygghet. Jag får väldigt många frågor dagligen, men med tiden har jag insett att jag inte behöver kunna leverera svaret direkt. Det är okej att säga att jag kollar upp det och återkommer. Då hinner jag stämma av med avdelningen eller med det andra avdelningsombudet först. Jag tycker att det blir bättre kvalitet på så vis.
– En annan sak jag tänker på är att alltid ha kollektivavtalet till hands, för där finns svar på väldigt många frågor. Med avtalet och den tillhörande kommentarsboken kommer man väldigt långt, säger Mikael Nyholm.
Text: anneli.lundberg@ifmetall.se
Mikael tipsar!
- Du behöver inte vara fullärd direkt. Det är okej att lära sig efter hand.
- Ta hjälp av avdelningen vid behov. De finns där för dig.
- Ha alltid kollektivavtalet till hands. Där finns svaren på de flesta frågorna.
- Gå fackliga utbildningar. Avdelningen kan hjälpa dig med en plan för vilka utbildningar du behöver.
- Avsätt särskild tid för fackligt arbete. Det underlättar dina arbetsdagar.
Vad kan du göra som avdelningsombud?
Avdelningsombud kan ha olika befogenheter och rättigheter när det gäller förhandlings- och informationsverksamhet. Vissa kan fungera som informationsspridare och opinionsbildare, medan andra har fullmakt att genomföra förhandlingar på arbetsplatsen. Det är avdelningsstyrelsen som beslutar vilket mandat du har. Det är även styrelsen som ska informera dig om vad som ingår i just ditt uppdrag. Ta kontakt med avdelningen och fråga om du är osäker.
Du har stöd via förtroendemannalagen
Förtroendemannalagen (FML) ger dig som fackligt förtroendevald rätt att arbeta med frågor som rör förhållandena på den egna arbetsplatsen, på betald arbetstid. Lagen ger även rätt till ledigt utan betalning för facklig verksamhet utanför arbetsplatsen. Då är det ofta avdelningen som betalar din lön, det vill säga du får förlorad arbetsförtjänst.
Avdelningsombud – en introduktion
I broschyren Avdelningsombud – en introduktion finns mer om uppdraget. Ladda ned här eller beställ den i webbshopen, artikelnummer AA-113.
AA-113-21.pdf (1,8 MB)
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 7-2023 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.