Yrkestävlingarna ska få fler unga att välja industri- och motorbranschyrken
- 9 oktober 2023
Inom industrin i dag finns det ett stort rekryteringsbehov, men alltför ofta saknas det ungdomar som är intresserade och har rätt kompetens. För att svenska företag ska vara fortsatt konkurrenskraftiga behöver fler unga människor välja industrin som arbetsplats.
WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten. Målet med samarbetet är att höja attraktionskraft och status för yrken och yrkesutbildningar. Här är yrkestävlingarna ett verktyg. Stefan Frölander är förtroendevald på Berners i Sundsvall. Sedan några år tillbaka är han också expert (tränare) inom personbilsteknik och styrelseledamot för Motorbranschcollege. Han lyfter tävlingarna som ett bra instrument för att nå ut till yngre:
– Vill man rikta blicken mot någonting så är en tävling användbart. Personer som satsat och använt sin yrkesutbildning till att kunna något och bli duktiga. Det här är ett sätt att marknadsföra yrkesprogrammen på skolorna. Detsamma gäller i motorbranschen – att vi får folk att utbilda sig efter vad branschen efterfrågar. En vinst både för yrket och arbetaren.
Stort arbete med att få fram deltagare
Att hitta talanger inom de olika yrkena är ett stort arbete. Ett arbete som experterna inom respektive område driver tillsammans med WorldSkills Sweden.
– Vi lägger ner otroligt mycket tid på att få fram den tävlande. Till exempel föregås SM av uttagningar på regionnivå och på skolor där vi försöker få fram talanger. Men det är inte alltid så lätt. Vecka 42 kör WorldSkills Sweden en drive. Känner man till någon ung person som man tror skulle passa rekommenderar jag att vända sig direkt till dem, säger Stefan Frölander.
Även experter inom de olika yrkena efterfrågas.
Det kan finnas arbetare ute på våra arbetsplatser som skulle kunna passa. – Det finns vissa kvalifikationer för att kunna vara expert, men det är jätteviktigt att det även här kommer in unga människor. Så vi får personer som kan gå in ett slags ambassadörskap, menar Stefan Frölander.
Det här är Yrkes-EM
Detta är Yrkes-EM Den 5–9 september 2023 ägde Yrkes-EM (EuroSkills) rum i Gdansk, Polen. Det var den åttonde gången Yrkes-EM arrangerades och totalt deltog 600 tävlande fördelat på 43 tävlingsyrken. Det svenska yrkeslandslaget tävlade i 18 av dessa 43 yrken. Maxåldern för att få delta i EM är 25 år. SM har än lägre åldersgräns.
Emil Didriksson tog brons i lastbilsteknik
Grattis Emil till bronset! Hur känns det?
– Det känns jättebra! Jag var inte beredd på att komma med på någon pall. Alla var så himla skickliga. Så det var väldigt kul, och en väldigt stor känsla. Jag har vunnit SM tidigare, men det här var något annat.
Hur kom det sig att du började yrkestävla?
– Min lärare på gymnasiet tyckte att jag skulle testa att ta mig in på yrkestävlingarna. Så jag gjorde antagningsprov, som blev uppskjutet under corona, men jag antogs, deltog i SM och vann. Och på den vägen är det.
Kan du berätta lite om yrket som du tävlar inom?
– Lastbilsmekaniker är ett väldigt varierat jobb. Det kan vara massa akutjobb, bilar som går sönder längs vägen. En annan dag är man hemma i verkstaden och byter bromsar. Men det allra bästa med jobbet är det sociala. Det gillar jag!
Vad krävs för att bli duktig inom ditt yrke?
– Det viktigaste är att man är intresserad och vill lära sig. Det är nog bra med lite teknikintresse också, men det mesta kan man lära sig på vägen.
Har du funderat något på varför du tycker yrkestävlingarna är viktiga?
– Jag vill att det ska komma fler unga in i våra yrken. Att fler ungdomar väljer, i mitt fall, fordonsprogrammet, men inte för att det är låg intagningspoäng, utan för att man vill jobba med det.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 7-2023 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.