Överklagandet ger vibrationsskadade Ann-Sofie 12,5 miljoner
- Förtroendevald
- 30 november 2023
Drygt 12 miljoner kronor ska utbetalas till henne fram till dess att hon går i pension. Men det är ingen Bingolotto-vinst vi pratar om, utan pengar som ska täcka inkomstförlusten då hon på grund av en arbetsskada sannolikt inte kommer kunna arbeta något mer.
"Mitt mål var att jag skulle köra truck i gruvan igen, att jag skulle bli frisk. Men nu inser jag ju att det knappast kommer att bli så", säger Ann-Sofie Aspebo.
Ann-Sofie är bara 42 år men slutkörd i kroppen.
– Det är kul att köra truck, men det har sina nackdelar. Det är stora maskiner, jättedumprar, bara däcken är drygt 3,5 meter höga. Truckarna tar ungefär 350 ton på flaket, och när man får last kan det vara stenar stora som husvagnar som landar på flaket. Det vibrerar, man får stötar och smällar, och förarstolen studsar upp och ned. Det beror också på vem som lastar. Vissa lastar mjukt, andra lastar hårt, berättar hon.
Noll procents arbetsförmåga
Redan 2017, efter tio års truckkörande, fick hon ge upp jobbet i Aitikgruvan. Den molande huvudvärken hade då övergått till domningar i benen, rejäla smärtor i ryggen och känselbortfall med bara halva styrkan kvar på höger sida av kroppen. Hennes arbetsförmåga bedömdes till noll procent och sedan dess har hon gått på sjukpenning.
– Det är tur att vi är två vuxna i hushållet, för redan efter ett år sänks ersättningen och blir ännu lägre.
Fick rätt till sist
Men nu till sist, efter att LO-TCO Rättsskydd hjälpt henne att överklaga både Försäkringskassans beslut och förvaltningsrättens dom till kammarrätten, har hon äntligen fått rätt till livränta.
– Jag hade aldrig kunnat föra den här kampen själv. Utan den hjälp och det stöd jag fått från facket, och inte minst den rättshjälp jag fick, hade jag aldrig fixat det.
Hur känns det då att få sammanlagt drygt 12 miljoner kronor utbetalt fram till pension?
– Det känns så klart bra. Men det är ingen gåva jag får, ingen bonus utöver något annat, utan det är den inkomst jag förlorar för att jag har fått kroppen förstörd av jobbet, säger Ann-Sofie Aspebo.
”Kan ge andra vibrationsskadade kvinnor rätt”
Den här domen har så många bottnar, säger Tom Aspengren, LO-TCO Rättsskydd, som varit Ann-Sofie Aspebos juridiska ombud:
– Domen hjälper Ann-Sofie ekonomiskt, men den ger också andra kvinnor, som drabbats på liknande sätt, möjlighet att få rätt framöver. Domen har nämligen slagit fast att det är just truckarna som har gett Ann-Sofie helkroppsvibrationsskador. Mycket tack vare de intyg och kompletteringar som jag bad att få från företagsläkaren.
Utlåtanden kan väga tungt
Vinsten i det här ärendet är också att kammarrätten slagit fast att utlåtande från en arbetsmiljömedicinsk klinik kan väga tungt – till och med tyngre än Försäkringskassans försäkringsmedicinska rådgivares bedömningar, berättar han:
– Och det är något som kan vara väldigt användbart för alla som skadas i arbetet, för på så vis ökar deras förutsättningar att få igenom sina arbetsskadeärenden, säger Tom Aspengren.
Text: anneli.lundberg@ifmetall.se
Fakta: Besvär och skador av helkroppsvibrationer
Övergående besvär kan vara:
- Nedsatt prestationsförmåga
- Rörelsesjuka
- Störd motorik
- Synpåverkan
- Ökad risk för trötthet
Bestående skador kan vara:
- Nackskador
- Ryggskador
Fakta: Så prövas ett arbetsskadeärende
1) Försäkringskassan fattar ett grundbeslut.
2) Försäkringskassan fattar ett omprövningsbeslut.
3) Förvaltningsrätten meddelar dom.
4) Kammarrätten meddelar dom.
5) Högsta förvaltningsdomstolen fattar beslut.
Vid varje instans har man två månader på sig att begära omprövning, om man inte är nöjd med beslutet, förutom i Högsta förvaltningsdomstolen.
Läs mer om rättshjälp i försäkringsärenden
Ladda ned informationen som pdf.
Flygblad_Rättshjälp.pdf (1,0 MB)
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 8-9 2023 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.