Du använder en gammal version av webbläsaren

Du använder en gammal version av webbläsaren. Detta innebär att sidan inte fungerar som den ska. Vi rekommenderar att du byter webbläsare för att säkerställa att funktionaliteten bibehålls.

STÄNG X
Starta din BankID applikation på din mobil eller dator
Loggar in
Sign in your BankID application Skickar medlemsansökan... Laddar...
Signering godkänd
Signera i din BankID-applikation Skickar ändring av arbetsgivare... Laddar...
Signering godkänd

Vår webbplats använder JavaScript för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Javascript måste vara aktiverat i webbläsaren för att sidan ska visas korrekt. Läs mer om Javascript och hur du aktiverar det

Ansvaret för arbetsmiljön är alltid arbetsgivarens

2023 ökade antalet dödsolyckor på arbetsplatser i Sverige stort. ”Orsaken till dödsolyckorna är inte sällan bristande kunskaper hos arbetsgivaren”, säger Johan Rocklind, chef för IF Metalls arbetslivsenhet.

Utklippta tidningsartiklar om arbetsrelaterade dödsolyckor
De många olyckorna med dödlig utgång på svenska arbetsplatser har gett upphov till många svarta rubriker under 2023.

Totalt omkom 63 personer i arbetsplatsolyckor under förra året. Det är en ökning med 15 dödsfall jämfört med 2022 och den högsta siffran på över tio år. Arbetsmiljöverkets statistik över dödsolyckorna visar inte exakt hur många dödsfall som inträffat på just industriarbetsplatser. Men de två dödsfallen i december, i två olika olyckor, på Northvolt i Skellefteå är ett exempel och olyckan på LKAB i Kiruna i november ett annat. 

Johan Rocklind är försiktig med att ange en specifik anledning till ökningen av dödsfall just under 2023. 

– Men den allmänna trenden vi ser är kopplad till att våra arbetsgivare i allt högre grad tar in utomstående entreprenörer på arbetsplatserna. Dessa entreprenörer har i sin tur ofta underleverantörer från andra företag. 

Ju längre kedja, desto svårare samordning

Ju längre kedjan av leverantörer blir, desto svårare blir det att samordna och säkerställa arbetsmiljö för alla inblandade. 

– Det är den som råder över arbetsplatsen som har ansvaret att samordna och ansvara för helheten så att arbete kan utföras säkert. Men arbetsgivarna har tyvärr ofta stora kunskapsluckor när det gäller lagkrav och regelverk kring samordning och arbetsmiljöansvar, säger Johan Rocklind och fortsätter: 

– Hade man bara följt gällande regler hade många olyckor kunnat undvikas. 

Johan Rocklind
Johan Rocklind är chef för IF Metalls arbetslivsenhet och menar att när personal från många olika företag är inne och jobbar på våra industriarbetsplatser ökar risken för olyckor. Speciellt när tidspress och ekonomisk press finns med i bilden. Fotograf: Stefan Jerrevång

En annan faktor som kan ha påverkat antalet dödsolyckor är företagens pressade ekonomiska läge. 

– Det ska gå så snabbt som möjligt till så liten kostnad som möjligt. Det pressar ofta fram att man börjar ta genvägar gällande säkerheten. Saker som till exempel säkerhetsintroduktion och rätt skyddsutrustning hoppas över och så är olyckan framme. 

Vad kan IF Metall göra för att våra arbetsplatser ska bli säkrare? 

– Vi kan bli bättre på att se till att våra skyddsombud har rätt kunskaper så att de kan hjälpa och stötta både våra medlemmar och arbetsgivare att göra rätt. Men ansvaret för att arbetsmiljön är säker är alltid arbetsgivarens!

Text: lisa.wernstedt@ifmetall.se

IF Metalls politiska krav

Inför valet 2022 och nu inför valet till Europaparlamentet i juni kräver IF Metall krafttag mot dödsolyckorna under devisen: Ingen ska dö av jobbet! Där ingår, förutom dödsolyckorna, även krav på åtgärder mot andra arbetsrelaterade dödsfall.

Läs mer i tidningen Info

Artikeln finns publicerad i nummer 2 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.