De gjorde det!
- 15 april 2024
17 förtroendevalda fick i februari ta emot diplom av förbundsordförande Marie Nilsson för att ha genomgått IF Metalls högre utbildning.
I dagarna två presenterade de sina slutprojektarbeten som spände över en rad ämnen viktiga för att skapa en hållbar organisation: Hur vi kan nå unga förtroendevalda, hur vi säkrar återväxten inom IF Metall och hur vi kan nå 30 procent kvinnor i beslutande organ.
Christina Lundin, chef för organisationsenheten, var imponerad av insatserna:
– Ett stort antal ville gå den högre utbildningen, men dessa blev utvalda – och vilket gäng! Så stolt och mäkta imponerad av deltagarnas insats vid de redovisningar de gjort. Vilka oerhört duktiga förtroendevalda vi har i världens bästa fackförening. Tillsammans gör vi skillnad!
Ska stärkas i sin roll
IF Metalls högre utbildning vänder sig till förtroendevalda på avdelnings- och klubbnivå som redan har goda kunskaper i facklig verksamhet. Syftet är att ge deltagarna möjlighet att stärkas i sin nuvarande roll i förbundet eller inför en eventuell framtida ledarroll samt att få en högre och mer omfattande utbildning. Sex internatveckor ingår.
Träffa två av de diplomerade
Victoria Kinnander
Victoria Kinnander från IF Metall Sörmland skrev om ämnet: Hur kan vi nå unga förtroendevalda?
Hur var utbildningen?
– Utbildningen var både det bästa och det värsta jag har gjort som förtroendevald. Det bästa på så sätt att jag har vuxit något enormt, både som människa och i mitt uppdrag. Det är en utbildning som ger otroligt mycket, är väldigt utvecklande och vi deltagare är mer som en familj i dag än bara deltagare från samma utbildning.
– Det värsta jag gjort på så sätt att det kräver otroligt mycket av en, både i tid och energi. Både en och två gånger funderade jag över vad jag har gett mig in på. Jag är dock otroligt tacksam över att ha fått möjligheten att gå utbildningen, det är en erfarenhet jag kommer ha med mig resten av livet.
Berätta lite om ditt ämne, vad kom du fram till?
– Det jag kom fram till i mitt projektarbete är att vi tappar fler och fler förtroendevalda, och har svårt att fylla på organisationen med nya förtroendevalda.
– De som var yngst för tio år sedan är många gånger fortfarande yngst, bara tio år äldre. Vi behöver bli bättre på att ställa frågan till unga i dag, men exakt hur vi ska nå fram och få dem engagerade är inte så lätt att svara på. Vi som organisation behöver ta fram material som riktar sig till de under 35, ett material som gör oss relevanta och får våra unga att vilja engagera sig fackligt och ta på sig förtroendeuppdrag.
Karl Lewenhagen
Karl Lewenhagen från IF Metall Stockholms län skrev om ämnet: Hur vi kan få fler att gå utbildningen Medlem i facket?
Hur var utbildningen?
– Först och främst var det otroligt hedrande och inspirerande att bli antagen som en av 17 i hela IF Metall-Sverige. Så tror jag alla deltagare kände vilket skapade en bra och lärande atmosfär under hela kursen, alla ville och alla var där fullt ut. Ett underbart gäng och vänner för livet, men de utgör också ett viktigt nätverk i mitt förtroendeuppdrag. När jag såg kursinnehållet kände jag att det var ämnen som jag ville fördjupa mig i, samhällsekonomi exempelvis. Många väldigt duktiga föreläsare där jag uppskattade ledarskapsbiten allra mest.
Berätta lite om ditt ämne, vad kom du fram till?
– Jag valde ämnet utifrån att jag upplever att många medlemmar saknar vad jag kallar den ideologiska grundplattan eller medlemskapets fulla betydelse. Sedan är titeln på mitt arbete missvisande, då det var den högsta siffran på genomförda Medlem i facket på tio år, men det visste jag ju inte när jag valde ämne i september 2023.
– Det jag kom fram till i mitt projektarbete är att det skiljer sig avsevärt hur vi uppfyller handlingslinjemålen, avdelningar emellan. Min avdelning, Stockholms län, är ganska långt från målet och vi behöver prata om hur vi får fler medlemmar som går utbildningen. Intervjuerna gav inspiration och idéer på hur vi kan locka till utbildning.
Text: victoria.enback@ifmetall.se
Här är vi som gjorde det!
Förtroendevald och ämne:
Conny Jönsson, IF Metall Halland: Återväxten inom förbundet
Conny Lavin, IF Metall Nordvästra Skåne: Betydelsen av facklig introduktion
Louise Berggren, IF Metall Sydvästra Skåne: Facklig introduktion på arbetsplatserna
Martina Holmkvist Lundström, IF Metall Kronoberg: Kronobergsavdelningens 4-stegsmodell
Kerstin Wernald, IF Metall Vätterbygden: Hur kan vi bli bättre på att coacha våra förtroendevalda?
Magnus Sjöstrand, IF Metall Östergötland: Så kan avdelningen öka sin organisationsgrad
Victoria Kinnander, IF Metall Sörmland: Så ska vi få unga förtroendevalda under 35
Emma Hansson, IF Metall Stockholms län: Avdelningsombudens arbete
Inga Vintervärn, IF Metall Örebro län: Har det någon betydelse vem i organisationen som organiserar?
Johan Engberg, IF Metall Bergslagen: Avdelningsombudets viktiga uppdrag
Sonny Johansson, IF Metall Stockholms län: Integritet i arbetslivet
Karl Lewenhagen, IF Metall Stockholms län: Varför är det så få som går Medlem i facket?
Mikael Ahlin, IF Metall Gävleborg: Hur kan IF Metallklubben Alleima få fler förtroendevalda?
Linda Friberg, IF Metall Uppland: Hur kan vi nå 30 procent kvinnor i våra beslutande organ?
Pia Johansson, IF Metall Bergslagen: Därför behövs systerskapet och så kan vi stärka det
Sofia Sandström, IF Metall Norra Västerbotten: Så ska avdelningen få fler förtroendevalda och så kan vi ta hand om de vi redan har
Karl Wiktorsson, IF Metall Västra Skaraborg: Inventering av klubbarnas existens
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 2 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.