Så blev jämställdhet en prioriterad facklig fråga
- Förtroendevald
- 7 mars 2024
På LKAB i Malmfälten har de fackliga jämställdhetsinitiativen duggat tätt under de senaste åren. För Maria Berge Johansson mynnade det ut i en facklig heltidstjänst som jämställdhetsansvarig. Här berättar hon om hur jämställdhet lyckats bli en prioriterad facklig fråga på hennes arbetsplats.
Inom de branscher IF Metall organiserar är könsfördelningen ungefär 80 procent män och 20 procent kvinnor. Utgångspunkten för hur arbetet utformats inom industrin har därför ofta mannen som norm. Men få branscher har varit föremål för en diskussion om kulturförändring lika mycket som gruvindustrin. Och med bland annat Maria Berge Johanssons jämställdhetsarbete fortsätter denna förändring.
– Vi vill få in fler kvinnor inom industrin och då måste man ju anpassa och förändra saker och ting. Jag tror också det är därifrån det stora engagemanget skapats här på LKAB. Man behöver inte vara en stor och stark kille för att jobba i gruvan, utan det funkar lika bra att vara tjej. Man måste anpassa arbetet efter människan i stället för att anpassa människan efter arbetet.
En ambition är att jämställdhetstänket ska följa med in i de flesta fackliga processerna. Det är även vad mycket av Maria Berge Johanssons nuvarande tjänst består av:
– Jag jobbar med alltifrån kläder som är anpassade till kvinnor inom vår verksamhet till en mer jämställd lönesättning.
Maria Berge Johansson
Varför blev du fackligt aktiv?
– För möjligheten att delta i förändringar som sker på arbetsplatsen!
Hur länge har du varit fackligt aktiv?
– I snart elva år.
Vad har du för fackliga uppdrag?
– Ordförande i Malmtrafikgruppen (undergrupp till Gruvtolvan), där jag även verkat som huvudskyddsombud.
Vad är ditt yrke?
– Ordinarie jobb är terminalarbetare på LKAB Malmtrafik. Tjänstledig sedan 2,5 år för att arbeta heltid som facklig jämställdhetsansvarig. Återgår till mitt ordinarie jobb på järnvägen om några månader.
Gruvtolvan – en helt jämställd klubbstyrelse
Den lokala klubben på LKAB Kiruna, Gruv 12:an (Gruvtolvan), kan skylta med något som få andra fackklubbar inom industrin kan – nämligen en helt jämställd klubbstyrelse.
– Vi försöker rekrytera medlemmar hela tiden, som vill sitta i styrelsen. Men sedan är det ju ett val ute på arbetsplatsen också – medlemmarna väljer styrelsen. Så vi har lyckats skapa en kultur av aktiva medlemmar, och det är ju dessa medlemmar som blir nominerade till styrelsen. Av de kvinnor som jobbar här är många fackligt aktiva. Det visar sig i styrelsens könsfördelning.
Arbetet måste fortsätta
Inom gruvindustrin i Malmfälten har man alltså lyckats skapa ett fackligt engagemang bland många av de kvinnor som är anställda. Men den resan har inte varit smärtfri och är inte på långa vägar färdig. Fram till 1978 var det till exempel förbjudet för kvinnor att arbeta i gruva. I spåren av #metoo 2017– 2018 samlades kvinnliga gruvarbetares upplevelser av sitt arbete under hashtagen #händerimörkret. Stora förändringar har skett, men arbetet behöver fortsätta.
– Dels handlar det om att förändra rekryteringsprocessen – hur får vi fler kvinnor att vilja söka sig till gruvan? Och fortsatta anpassningar behöver ske, man måste kunna förena familjeliv med arbete. Man ska kunna vara gravid och amma, och ändå ha ett jobb på LKAB. Vi har kommit väldigt långt, men kan komma ännu längre, säger Maria Berge Johansson.
På LKAB finns en gedigen facklig organisation som kan föra arbetarnas frågor med tyngd, men hur ska man ska tänka för att få med sig arbetsgivaren på tåget?
– Man får bearbeta över tid och prata om att det här är viktigt – även arbetsgivaren tjänar på en mer jämställd arbetsplats. Och har man klubben och medlemmarna i ryggen blir det enklare att ställa krav.
Text: patrik.englund@ifmetall.se
Maria tipsar: Att arbeta med jämställdhet på din arbetsplats
- Lyssna och lär – erfarenhet och kunskap finns ute hos arbetskamraterna.
- Prata om det (även vid fikabordet) – här växer engagemanget, och frågan kommer upp på tapeten och gör folk uppmärksamma.
- Skriv motioner till din fackklubb (om du har en).
- Försök göra frågan personlig för människor – alla har någon i sin närhet som drabbas av ojämställdhet.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 1 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.