Göran fick en miljon i ersättning för sina vibrationsskador
- Förtroendevald
- 11 juni 2024
Dålig känsel, vita fingrar, fumlighet. När vibrationsskadorna gjorde det allt svårare att jobba fick bilmekanikern Göran hjälp av IF Metall Nordvästra Skånes försäkringsrådgivare Besnik Zeneli.
Att han jobbat med luftdrivna verktyg och hjälpmedel nästan hela sitt yrkesliv har satt spår. Alla skruvdragare, borrmaskiner, slipmaskiner och andra verktyg som han dagligen använt i jobbet som bilmekaniker och bilplåtslagare har påverkat kärl, nerver och muskler i hans kropp.
Det är stötarna och vibrationerna i maskinerna som skadar. Och precis som för många andra drabbade – vibrationsskador är faktiskt en av de vanligaste arbetsskadorna i Sverige – resulterade det i Görans fall i stickningar, nedsatt finmotorik och sämre muskelkontroll i händerna. Det blev allt svårare att jobba i verkstaden, berättar han.
Fakta:
Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige med cirka 200 fall per år. Främst är det män, inom exempelvis byggbranschen och metallindustrin där man ofta arbetar med maskiner och verktyg som vibrerar eller slår kraftigt, som drabbas.
– Jag tänkte inte på det i början för fingrarna drabbades inte samtidigt, det kom liksom smygande. Till slut gick vibrationerna direkt upp mot armbågarna, och då funkar det ju inte längre att jobba som mekaniker.
På Arbets- och miljömedicin i Lund gjordes en utredning som visade att Görans besvär kunde kopplas till hans yrke. Med det intyget på plats kunde Besnik Zeneli hjälpa honom att ansöka om ersättning från Afa Försäkring och livränta, både retroaktivt och fram till pension, från Försäkringskassan.
Sammanlagt blir det närmare en miljon kronor.
– Jag är glad att jag fick hjälp av Besnik. Han tog hand om allt och skötte det så jäkla bra. Jag vet många andra mekaniker i min ålder som har liknande problem, men som biter ihop och lider i det tysta. Vår generation är sämst på att be om hjälp, konstaterar Göran.
– Det stämmer att vibrationsskador är vanliga i motorbranschen, och då är mörkertalet ändå stort. Har man riktig otur kan vibrationsskador leda till stort lidande, sjukskrivning och omplacering eller arbetslöshet. Men många går på smärtstillande, väljer att gå ned i arbetstid eller ta ut pension i förtid i stället för att söka hjälp. De kanske inte ens vet att det finns hjälp att få, säger Besnik Zeneli.
Fakta: Nya regler för maskiner som vibrerar och stöter
Tidigare har det varit individens eget ansvar att skydda sig mot vibrationer, men från januari 2027 behöver alla maskintillverkare deklarera hur mycket stötar och högfrekventa vibrationer en maskin avger, enligt en ändring som EU gjort i maskinförordningen. Under perioden fram till dess har branschen tid att ställa om sin tillverkning av nya maskiner. Men även om den nya maskinförordningen ställer krav på de nya maskiner som släpps ut på marknaden kan det till en början vara svårt att minska skadorna, eftersom många av de maskiner som används är flera år gamla.
Besnik Zeneli tipsar: Ta hjälp av Arbets- och miljömedicin
– Läkare klarar inte alltid av att skriva användbara läkarintyg och Försäkringskassan är väldigt restriktiva med att godkänna vibrationsskador. Därför är det viktigt att be om en utredning på Arbets- och miljömedicin. Deras intyg väger väldigt tungt när Försäkringskassan och Afa sedan ska ta beslut i ärendet.
Text: anneli.lundberg@ifmetall.se
Foto: Li Fernstedt
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 3 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.