Hindrande av skyddsombud är olagligt
- 26 juni 2024
I Sverige har vi flera lagar som skyddar skyddsombuden vid trakasserier, hot eller våld från arbetsgivare eller andra på arbetsplatsen. Men lagen skyddar också skyddsombud som blir hindrade från att utföra sina uppgifter.
Att hindra ett skyddsombud från att genomföra sina uppgifter är både ett brott mot arbetsmiljölagen och en kränkning enligt förtroendemannalagen, berättar Henric Ask, förbundsjurist i arbetsrätt på LO-TCO Rättsskydd.
Vad räknas då som ”att hindra”?
– Det kan handla om att skyddsombudet blir aktivt motarbetat vid exempelvis skyddsronder eller inte får ledigt för att gå sina utbildningar. Det kan också handla om att skyddsombudet får sämre löneutveckling eller sämre arbetstider än arbetskamraterna.
– Men det kan även ske på mer subtila sätt genom att skyddsombudet ”glöms bort” vid möten, inte får rätt handlingar i rätt tid eller bara blir ignorerad, berättar Henric Ask.
Det är inte heller ovanligt att arbetsgivare, som på ett korrekt sätt förhandlar förändringar i verksamheten med klubben, missar att involvera skyddsombuden innan dess.
– Vilket också är ett hindrande. Alla förändringar som har en påverkan på arbetsmiljön ska skyddsombud vara med på.
Vad ska man då göra om man upplever att man blir hindrad i sitt uppdrag – som skyddsombud, huvudskyddsombud eller regionalt skyddsombud?
– Då är det viktigt att informera det lokala facket, så de kan inleda en förhandling eller ta ärendet till domstol, säger Henric Ask.
– Men jag vet av erfarenhet att LO-förbunden har väldigt få centrala förhandlingar om just hindrande, så vi utgår från att mörkertalet är enormt.
Conny Lundberg, som är ansvarig för frågan på förbundskontorets arbetslivsenhet, håller med:
– Det är möjligt att vi tar hem förhandlingarna om hindrande lokalt, men jag tror också att det finns ett mörkertal och så vill vi inte ha det. Därför är det väldigt viktigt att skyddsorganisationen och avdelningarna har ett nära samarbete när det gäller skyddsombudens rättigheter.
Text: anneli.lundberg@ifmetall.se
Vad är hindrande?
Det kan till exempel handla om att skyddsombudet
- inte får ledigt för uppdraget
- inte får gå skyddsombudsutbildningar
- inte får komma in på arbetsställe
- inte blir inbjuden till rehabmöten
- blir motarbetad vid skyddsronder
- inte får ta del av handlingar
- inte får vara delaktig vid omorganisation
- inte får ta del av arbetsskadeanmälningar
- utsätts för trakasserier, hot eller våld
- lägger ett skyddsstopp som ignoreras av arbetsgivaren.
Är du skyddsombud och har råkat ut för att bli hindrad i ditt uppdrag? Kontakta din avdelning!
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 4 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.