Tunga lyft på hårt betonggolv ger Lars lägre pension
- 28 juni 2024
Medarbetaravtal – vägen framåt för den svenska modellen
Arbetare som grupp går i pension tidigare än vad tjänstemännen gör. Det beror delvis på att arbetare inte kan eller orkar jobba lika länge på grund av fysiskt tyngre arbeten. Arbetare drabbas även av arbetsskador och arbetssjukdomar i högre utsträckning än tjänstemän.
Så blev det för Lars Petersson. Efter 35 år på en glasindustri, med tunga lyft på hårda betonggolv – de första åren helt utan hjälpmedel – tog kroppen slut. Han blev sjukskriven och sedan utförsäkrad. Sök andra jobb, sade handläggaren på Försäkringskassan.
– Jag fick a-kassa i 200 dagar och sökte mängder av jobb, men fick inga.
Både ekonomin och hälsan sviktade
– Vem vill anställa en 60-plussare som knappt kan röra sig? Till slut gav jag upp och började ta ut pension, berättar han.
I sommar fyller Lars 65 år.
– Det är klart att det är surt att först gå sjukskriven, sedan arbetslös och till sist känna sig mer eller mindre tvingad att ta ut pension i förtid. Och det tär på ekonomin. Det är tur att min hustru fortfarande orkar jobba sina nattpass inom vården.
Många orkar inte ända fram till pension
Simon Elfström Schönbeck, utredare på förbundskontoret, bekräftar att många av förbundets medlemmar inte orkar jobba ända fram till pension.
– Bland förbundets yrkesverksamma medlemmar är det bara 20 procent som tror att de kommer orka eller kunna jobba ända fram till pension, men det är inte så enkelt att få en arbetsskada eller arbetssjukdom godkänd. Så de som exempelvis har blivit utslitna av repetitiva och tunga arbetsuppgifter har inte så många andra alternativ än att börja ta ut pensionen i förtid, vilket sänker pensionen med ungefär 6 procent för varje år. Det blir alltså väldigt dyrt för den enskilde.
Text: anneli.lundberg@ifmetall.se
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 4 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.