”Utan rättshjälpen hade jag nog inte levt i dag”
- Förtroendevald
- 17 september 2024
Lena bröt nacken i en bilolycka och fick rätt till sjukersättning. Men när Försäkringskassan skannat av hennes sociala medier kom plötsligt ett återkrav på närmare 600 000 kronor, som skulle betalas inom ett års tid. En omöjlighet för Lena, förstås. ”Utan rättshjälpen vet jag inte vad jag hade gjort, för jag har gått igenom ett rent helvete”, säger hon.
Det var på vägen hem från jobbet som montör på en större industri som Lena först blev stoppad vid ett vägarbete på E18 och sekunderna efter påkörd av bilen som i hög fart kom körande bakom henne. Smällen blev enorm och Lenas bil flög in i bilen framför.
Bröt nacken i kraschen
– Mitt huvud studsade fram och tillbaka mellan ratten och nackstödet flera gånger, men jag hamnade i ett chocktillstånd och tog mig hem. Det var först dagen efter som jag förstod att jag var rejält skadad, berättar Lena som egentligen heter något annat.
Det visade sig att ligamenten som ska hålla huvudet på plats hade gått av, hon hade alltså brutit nacken. Sjukvården gjorde en utredning och hon fick veta att det fanns en enda operation som kanske skulle kunna hjälpa henne, men också en hake: efter den operationen skulle hon aldrig mer kunna tugga. För Lena blev valet enkelt, hon fick försöka leva med smärtan.
Som att bära ett bowlingklot
Åren gick och Lena försökte komma tillbaka till arbetslivet, men det funkade inte och 2012 fick hon sin sjukersättning beviljad.
– Att lyfta huvudet med bruten nacke är som att ha ett bowlingklot på nacken. Jag ligger och vilar mycket på dagarna, och använder min nackkrage och specialstol om jag ska sitta upp.
– Men de korta stunder som jag kan ta av mig kragen syns inte min skada. Jag ser ut som vem som helst, jag kan till och med le in i en kamera och lägga ut bilden på Facebook, säger hon.
Det var just det sistnämnda – fotona – som ledde till att Försäkringskassan plötsligt krävde tillbaka 600 000 kronor. Lena har nämligen tre små hundar och är delägare i en liten kennel, men det är inte Lena själv som tar hand om verksamheten, det gör hennes man och hennes väninna. Trots det följer Lena med på utställningar ibland. Och ibland hamnar bilder därifrån så klart i sociala medier.
Tuffa beviskrav vid återkrav
Anne Rajmic är juristen på LO-TCO Rättsskydd som drivit Lenas ärende i domstol. I återkravsärenden är det alltid höga beviskrav och bevisbördan låg på Försäkringskassan, berättar hon.
– Tittar man på bilderna som Försäkringskassan plockade från Facebook ser Lena väldigt glad och pigg ut, men träffar man henne är det så uppenbart att hon är riktigt, riktigt sjuk och måste ligga ned mest hela tiden.
I juni kom domen: Återkravet upphävdes av förvaltningsrätten.
– Rätten konstaterade att Försäkringskassans utredning i huvudsak bestod av olika källor från nätet och därför inte kunde anses ge en heltäckande bild av Lenas besvär. Det visade sig också att flera av fotona inte ens föreställde Lena. Hon kommer inte behöva betala tillbaka någon sjukersättning, berättar Anne Rajmic.
Text: anneli.lundberg@ifmetall.se
Läs mer: Glöm inte bonus och arbetstidsförkortningen
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 5 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.