Välkommen in i värmen till Östra Värmland
- 16 september 2024
Hur märker man att någon representerar avdelning IF Metall Östra Värmland? Är det för att personen är klädd i profilkläder? Nja, antagligen det också, men den gemensamma nämnaren är nog ändå energin och viljan. Viljan att sträva efter att vara ett förbund som folk vill vara med i och att alla är välkomna in i värmen.
Välkommen in i värmen är också ett av kärnvärdena som Östra Värmland arbetar utifrån. Staffan Källström är förtroendevald och sitter i avdelningsstyrelsen. Han förtydligar att värmen inte anspelar på Värmland, utan det handlar om att samlas kring brasan:
– Folk har ju samlats kring lägerelden i urminnes tider. Det är det som binder oss samman här. Att vi är varandras energi och eld.
Tomas Lindkvist som är ombudsman förklarar:
– Bilden ska vara den här lägerelden ute i skogen. Det är mörkt och vi sitter och skrattar, ett gäng IF Metallare, och det står någon i skogen och tänker att vad kul de har. Jag vill vara med dem. Då bjuder vi in i värmen.
Brinner för medlemmarna
Den symboliska brasan finns inte bara som tankemodell, utan förekommer frekvent i avdelningens kommunikation. Den syns på roll-ups, affischer och profilprodukter. Utanför avdelningens expedition i Karlskoga finns till och med en verklighetstrogen brinnande vedhög med det värmande budskapet Vi brinner för våra medlemmar. Den brasan fick också följa med på Yrkes-SM i Karlstad i våras.
Det märks att avdelningen är eld och lågor med tanke på allt som görs: radioreklam, en Youtube-kanal med flertalet filmer, medlemstidning, nyhetsbrev, Instagramkonto och en omfattande utåtriktad verksamhet. Avdelningen har till och med en alldeles egen låt.
Och inte att förglömma; profilprodukter! Att komma på vitsiga slogans som anknyter till profilproduktens egenskaper har blivit något av en sport.
En tankemodell som ger energi
Sofie Gustavsson som är avdelningens ungdomsansvariga kan vittna om att tankemodellen med brasan även ger energi i arbetet gentemot unga:
Det ska vara varmt och mysigt och man ska alltid känna sig välkommen.
– Det ska vara varmt och mysigt och man ska alltid känna sig välkommen. Vi säger också till våra elever att om de har några funderingar, gå till avdelningen, vi hjälper dig oavsett! Vi jobbar mycket med omhändertagande.
Sofie Gustavsson fortsätter:
– Det är viktigt att vara ute mycket och träffa unga fysiskt, framför allt ute på skolorna. Vi deltar på öppet hus och alla möjliga evenemang. Ungdomarna kommer fram och vill prata med oss eftersom de känner igen oss!
Började med en verksamhetsplanering
Vad är då hemligheten bakom all denna energi? Det hela började för några år sedan när Östra Värmland skulle verksamhetsplanera. Känslan gnagde att man hade gjort likadant sedan urminnes tider. Det var samma gnäll och samma stuprör. Man pratade inte med varandra, för forumen fanns inte. Det blev tre dagars verksamhetsplanering helt olik någon tidigare.
Både förtroendevalda och personal deltog. Frågor som togs upp var ”Var vill vi vara om tio år?” och ”Hur vill vi att avdelningen ska uppfattas?”. Det blev grupparbeten och diskussioner.
Ny, rund organisation
Resultatet blev en ny, rund organisation. Ordet kommitté skrotades och ersattes med verksamhet för att använda ett tidsenligt begrepp som även kan locka unga. Syftet var att jobba tillsammans och skapa delaktighet. Nya möjligheter att ”prova på” att vara förtroendevald skapades också. Tomas Lindkvist förklarar den nya organisationen:
– Det är styrelsen som sätter inriktningsmålen, men i mitten på den runda organisationen finns ett samverkansforum med verksamhetsansvariga som träffas efter styrelsemötet varje månad. Där pratar man om vad vi ska göra till nästa styrelsemöte, hur vi kan göra det tillsammans och vilka verksamheter som behöver vara med. Det är alltid en verksamhet som håller i det, men de andra finns med som stöd.
Avdelningen började också fördela resurserna och hjälpas åt. Sist men inte minst, vad alla enades om på den där verksamhetsplaneringen för några år sedan och som förtroendevalda och anställda fortsätter påminna varandra om dagligen:
”Vi ska ha skitsköj!”
Text: victoria.enback@ifmtall.se
IF Metall Östra Värmland tipsar:
- Hitta ert eget DNA och era ledord som ger energi åt verksamheten.
- Låt alla få göra det som de är bra på och brinner för. Hitta mikrouppdrag att utföra, så får ni fler förtroendevalda.
- Fundera över hur ni kan skapa forum för att hjälpas åt och prata med varandra.
- Samla förtroendevalda och anställda så ofta ni kan. Vi gör det här tillsammans!
- Se till att alltid använda profilkläder. Det är så vi syns! – När vi går ut och representerar våra medlemmar i gångarna, korridorerna, på golvet ute på arbetsplatsen, då blir våra medlemmar stolta över att vi är där och företräder dem.
- Sist men inte minst: ”Ha sköj!”
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 5 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.