Få koll på arbetsmiljölagen
- 11 oktober 2024
Arbetsmiljölagen ger våra skyddsombud långtgående befogenheter, som till exempel att stoppa arbetet om det innebär omedelbar fara för liv eller hälsa. ”Men vi bör fokusera mer på det som lagen säger om systematiskt arbetsmiljöarbete och samverkan”, säger Andreas Brissman, ombudsman på IF Metalls arbetslivsenhet.
Den första lagstiftningen som möjliggjorde att ett ombud för arbetarna kunde yttra sig om arbetsmiljön kom 1912. I dagens lag, som kom till på 70-talet, har skyddsombuden större befogenheter. Till exempel kan ett skyddsombud, med hjälp av arbetsmiljölagens 6 kap. 6a §, begära att arbetsgivaren åtgärdar arbetsmiljöproblem.
Om arbetsgivaren inte vidtar en åtgärd eller dröjer kan skyddsombudet begära att Arbetsmiljöverkets inspektörer kopplas in och de kan med olika medel tvinga arbetsgivaren att fixa problemen om de bedömer att det behövs, säger Andreas Brissman.
Ett skyddsombud kan också, om det finns omedelbar och allvarlig fara för arbetarnas liv eller hälsa, gå in och på egen hand stoppa pågående arbete på arbetsplatsen. Det kallas för ett skyddsombudsstopp eller skyddsstopp.
– För ett skyddsstop, i stället för en begäran enligt 6 kap. 6 §, måste faran för liv och hälsa vara både omedelbar och allvarlig. Någon måste riskera att skadas allvarligt eller dö om arbetet inte stoppas omedelbart.
Men skyddsstopp och begäran om åtgärd är verktyg som helst aldrig ska behöva användas. Det viktigaste för att undvika ohälsa och skador på jobbet är samverkan och att man jobbar systematiskt.
– Arbetsmiljölagen ger goda förutsättningar för det. Den slår bland annat fast att arbetsmiljöarbetet ska bedrivas systematiskt och i samverkan med arbetstagarna. Särskilt viktigt tycker jag är att båda parter har klart för sig vad som står i lagens andra kapitel om hur arbetsmiljön ska vara. Den ska inte bara vara säker utan också sträva mot en utveckling av individen. Viktigt i lagen är också skyddsombudens rätt till utbildning och information från arbetsgivaren om sådant som rör arbetsmiljön.
Text och foto: lisa.wernstedt@ifmetall.se
Läs vidare
Arbetsmiljöverket – av.se
Här finns till exempel information om arbetsmiljölagen med tillhörande föreskrifter, skyddsombudsstopp och begäran enligt AML 6 kap 6a §.
Prevent – prevent.se
Information om utbildning för skyddsombud och praktiska verktyg i arbetsmiljöarbetet.
Uppmärksamma ditt skyddsombud!
Skriv ut och sätt upp på jobbet! Den 23 oktober är det skyddsombudens dag. Passa på att uppmärksamma deras viktiga arbete. Ladda ned affisch här eller beställ i IF Metalls webbshop (artikelnummer AA-345).
Skyddsombudens dag 2024_A4 affisch.pdf (1,1 MB)
Viktiga punkter i arbetsmiljölagen (AML)
2 kap. 1 §
3 kap. 2 §
3 kap. 2a §
6 kap. 2 § och 8 §
6 kap. 4 §
6 kap. 6a §
6 kap. 7 §
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 6 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.