Arbetsmiljön måste tas på allvar
- 16 april 2019
Under 2018 rapporterade IF Metalls regionala skyddsombud nästan 17 000 brister i arbetsmiljön. Det var nästan 500 fler än 2017. Brister i brand- och räddningsutrustning, byggställningar och pallställ, och maskiner är de tre vanligaste som ligger i topp.
– Siffrorna visar hur viktiga våra skyddsombud är för att förebygga olyckor på arbetsplatserna, säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet.
Med tanke på det livsviktiga arbete som skyddsombuden utför kan man tycka att arbetsmiljöarbetet borde fungera smärtfritt på varje arbetsplats. Men riktigt så
ser inte verkligheten ut.
– Cirka hälften av våra avdelningar säger att samarbetet med Arbetsmiljöverkets inspektörer inte fungerar, säger Lea Skånberg.
Svåra att nå och brist på kunskap
När ett allvarligt tillbud har anmälts ska Arbetsmiljöverket skicka en inspektör till arbetsplatsen för att utreda vad som hänt.
– Det vi hör från våra avdelningar är att det är både svårt att komma i kontakt med inspektörerna och att många saknar kunskap om branschen, berättar Lea Skånberg.
Självklart skapar brist på kunskap och tillgänglighet än större risk för allvarliga olyckor och i värsta fall dödsfall.
– Därför har IF Metall i möte med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson gett en ingående beskrivning av situationen i industrin, berättar Lea Skånberg.
– Ingen ska behöva gå och vara orolig på jobbet för att en olycka eller det allra värsta ska hända.
Ingen ska heller behöva må dåligt på grund av organisatoriska eller sociala skäl på sin arbetsplats.
– Den psykosociala arbetsmiljön är viktig och ökar dessutom i takt med högre produktionskrav och mindre bemanning. Här är vi i full färd med att utveckla vårt arbete. En arbetsgrupp bestående av RSO jobbar med att ta fram bra verktyg till stöd för skyddsombuden inom detta område.
Läs mer
Se risken innan olyckan är framme