Vi behöver ungdomarna
- 19 mars 2019
Det finns många vinster med ett lokalt Motorbranschcollege. Och du som förtroendevald kan delta i processen att utveckla skolan. Det menar Stefan Frölander, förtroendevald i IF Metall Mellersta Norrland, som arbetade med certifieringen av Fyrvallagymnasiet i Östersund.
6 400 personer – så många kommer att behöva anställas i motorbranschen under de kommande åren, enligt branschens egna beräkningar. Det är där Motorbranschcollege, MBC, kommer in.
– Den tekniska utvecklingen går snabbt framåt och det är viktigt att utbildningarna hänger med för att eleverna ska få rätt utbildning, säger Stefan Frölander, förtroendevald i IF Metall Mellersta Norrland.
Var med och påverka
IF Metall ser han som en självklar part i arbetet, tillsammans med arbetsgivarna, de lokala företagen och politiken.
– Det fina med Motorbranschcollege är just samarbetet mellan alla de inblandade aktörerna. Vi behöver vara med för att kunna påverka. På sikt kan vi gemensamt höja statusen för yrket bilmekaniker och för det fordonstekniska programmet.
Många och stora vinster
Även lokalt finns stora vinster att göra, för facket och övriga parter.
– Vi får kontakt med våra blivande medlemmar redan i gymnasiet. Det behövs för att vi ska kunna förnya oss. Vi får också en självklar plats att informera om facket och kollektivavtalet. Men i slutändan handlar det om att säkra kompetensförsörjningen, säger Stefan Frölander.
Stefans tips för MBC-arbetet
- Bra om avdelningens ungdomsansvariga och skolinformatörer kan arbeta tillsammans.
- Kontakta rektorn för gymnasieskola med fordonstekniskt program. Berätta om MBC, väck idén.
- Tillsammans med skolan kontaktar ni företag och uppvaktar politiker.
- Bilda en lokal MBCgrupp av alla parter.
- Nu ska de sex kriterierna arbetas igenom. Kontakta MBC för att gå vidare.