Vilken roll spelar tyska avtal i Sverige?
- 21 juni 2022
Med mindre än ett år kvar till att de första nya avtalen ska vara på plats blir tyska IG Metallfackets lönekrav på 8,2 procent en snackis i Sverige. Vad spelar det för roll för Sverige vad tyska stålavtalet blir?
Den tyska delstaten Baden- Württemberg där IG Metall kräver 8,2 procent för stålavtalet liknar på många sätt Sverige, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.
Delstaten med cirka 10,5 miljoner invånare är Tysklands rikaste region. Arbetskraften består av cirka 4,5 miljoner, som i Sverige. Här hittar man de stora biltillverkarna som Daimler Benz och Porsche. Facket IG Metall, som organiserar både arbetare och tjänstemän, har 350 000 arbetande medlemmar.
– Det är också här som man traditionellt är först ut att träffa nya avtal i Tyskland och som blir vägledande för övriga delar, berättar Veli-Pekka Säikkälä.
En annorlunda kris
Företagen går bra, men det saknas komponenter.
– Där har vi också liknande situa- tion. Trots att företagens orderböcker är fulla av beställningar kan de inte leverera på grund av komponentbrist, säger Veli-Pekka Säikkälä, som nyligen besökt Tyskland.
Besöket hos IG Metall är ett återkommande sådant inom Facken inom industrins förhandlingsråd då fack och arbetsgivare från Sverige träffar tyska arbetsgivare och fack. Likheterna är många.
– Liksom vi inom svensk industri står även tysk industri för stora omställningar och man har brist på kompetent personal.
Beroende av rysk gas
Men det finns också stora olikheter.
– Energikrisen i Tyskland är väldigt mycket större än hos oss, eftersom de är beroende av gas från Ryssland och inte heller har någon vattenkraft.
När det gäller lönebildningen väger de tyska parterna in ungefär samma faktorer som inom den svenska: inflationsmålet, konkurrenskraften, företagens produktivitet med mera. Aktuell inflationssiffra ligger på 7,9 procent.
– Just nu går den tyska stålindustrin väldigt bra och företagen har kunnat höja priserna avsevärt då efterfrågan hos kunderna har varit stor, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Men det finns också stora skillnader mellan Tyskland och Sverige.
– Våra industriavtal gäller på utgående löner, medan i Tyskland höjs de så kallade tarifflönerna, det vill säga avtalens lägsta löner. Det tyska systemet har ingen allmän avtalspension, utan den är i stället kopplad till varje företag.
Vad blir resultatet?
Hur går det då i den tyska avtalsrörelsen? Kommer de få 8,2 procent i ett ettårigt avtal som är IG Metalls krav?
– Stålavtalet, som det handlar om nu, löpte ut den sista maj, och på frågan om när de bedömer att det är klart var svaret att läget är svårt och det kan dra ut mot hösten, säger Veli-Pekka Säikkälä, och fortsätter:
– Sedan ska man också tänka på att skillnaden mellan IG Metalls utgångskrav och slutresultat i tecknade avtal brukar bli mycket större än hos oss.
Uppdatering: Sedan artikeln trycktes i tidningen Info har IG Metall förhandlat fram ett nytt avtal. Läs mer om det här: Tyska IG Metall tecknar bra avtal för stålindustrin
Detta händer i avtalsrörelsen 2022
Klicka på bilden för att öppna en större version i ny flik.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 5-2022 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.