Ett starkt avtalsvärde i en tuff tid
- 17 april 2023
Precis på dagen den 31 mars när de första avtalen löpte ut tecknades överenskommelse om nya avtal från den 1 april 2023. Med ett avtalsvärde på 4,1 procent det första året 2023 och 3,3 procent det andra året 2024 är detta det högsta i Industriavtalets 25-åriga historia.
Vi har nått ett resultat som är mycket starkt med tanke på att arbetsgivarnas utgångsbud var 2,0 procent när vi växlade krav i december förra året, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Jämför man med den inflationssiffra som just nu råder förstår man snabbt att det inte blir någon reallöneökning 2023.
– Det är sant. 2023 kommer att fortsätta vara tufft för många och allra mest för de som har de lägsta lönerna. Men det som är bra i den uppgörelse som vi nu nått är att den gör det möjligt för en vändning under 2024, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Förväntad vändning
De ekonomiska förutsättningarna och beräkningar utifrån dem visar att redan under andra kvartalet 2024 kan det vända.
– Och då har vi ett avtalsvärde på 3,3 procent. Med det nya avtalet har vi goda förutsättningar att komma tillbaka till reallöneökningar 2024. Det vill säga mer pengar i plånboken, menar Veli-Pekka Säikkälä.
Nivån på de nya avtalens procentsiffra är självklart viktig, men minst lika viktig är även låglönesatsningen och lägstalönerna. Inom vissa avtalsområden tjänar de med lägst lön långt under genomsnittslönen.
– Det är dessa medlemmar som verkligen har det tufft nu. Där behövs det extra satsningar och insamlingsmodeller som gör att den pott som ska fördelas på arbetsplatsen eller inom branschen har tydliga riktlinjer för hur det ska gå till.
Extra för de med lägst lön
I detta tvåårsavtal innebär dessa satsningar en särskild höjning av avtalens lägsta löner på 1 350 kronor från den 1 april 2023. Från den 1 april 2024 innehåller avtalen en låglönesatsning där arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 28 211 kronor per månad får en högre lönepott.
– Här blir lönepotten att fördela högre procentuellt sett, säger Veli-Pekka Säikkälä.
En fortsatt satsning på deltidspension (DP) finns också med i överenskommelsen om de nya avtalen. Den kan variera mellan 0,2 och 0,4 procent beroende på vilket avtalsområde det gäller.
– Variationen beror på hur man har prioriterat på de olika avtalsområdena och ingår i avtalsvärdet. Det här ger våra medlemmar råd att gå ned på deltid i slutet av arbetslivet och att orka ända fram till full pension.
Text: annette.lack@ifmetall.se
Inledaren: Bästa möjliga avtal
Du har väl inte missat att du också kan se förklarande filmer om avtalsrörelsen? Håll koll på ifmetall.se/avtal2023 som uppdateras regelbundet med nya filmer.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 3-2023 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.