Bästa avtalet vi fixat på 20 år!
- Förtroendevald
- 7 november 2019
2019 är ett bra år för klubbarna på Astra Zeneca i Södertälje. Det bästa löneavtalet på 20 år, nytt lönesystem och ett nytt bemanningsavtal som ger 250 bemanningsanställda fast jobb. Klubbar, medlemmar och arbetsgivare är nöjda. Men vägen till avtal har varit lång.
Det är en iskall dag i Södertälje, men runt bordet i matsalen på Astra Zeneca i Gärtuna är stämningen varm. Där sitter Oscar Brandin, ordförande för IF Metall-klubben Snäckviken, med Karl Lewenhagen och Robin Paulrud, ordförande och vice ordförande för Gärtunaklubben. De har framträtt i medierna otaliga gånger de senaste veckorna för att berätta om de nya avtalen på Astra Zeneca i Södertälje.
– Det är kul att det skrivits så mycket. Vi går ju mot strömmen och anställer. Det är ett styrkebesked, säger Oscar Brandin.
Central förhandling blev startskott
Men vägen fram till avtal har varit lång. När det gäller lönesystemet började det med att löneförhandlingarna körde fast 2017.
– Vi var inte överens lokalt, så det blev central förhandling. De centrala parterna blev förvånade över att ett så pass stort företag som vi med 1 600 kollektivanställda inte hade ett lönesystem. Det blev ett krav från dem att vi skulle ta fram ett, berättar Karl Lewenhagen.
Just då kändes det inte som en seger, minns han. Men klubbarna hade länge velat ha ett lönesystem det här blev startskottet för ett knappt år av konstruktiva förhandlingar. Resultatet blev ett lönesystem som alla blivit nöjda med.
– I det nya lönesystemet är det kompetens som premieras, att du vill lära dig nya saker. Det ska också vara tydligt hur du kan påverka din egen löneutveckling, förklarar Oscar Brandin.
– Vi vill hitta tillbaka till kärnverksamheten, att tillverka läkemedel. Det är så mycket annat i vägen som stör. Men är du duktig på att tillverka läkemedel, ja då ska det synas i lönekuvertet, tillägger Karl Lewenhagen.
Tog stöd utifrån
Nätverkande, både för klubbarna och arbetsgivaren, har varit till stor hjälp i arbetet.
– Vi har sneglat på det lönesystem som kemiföretaget Borealis har, använt det som förebild och sen ”astrafierat” det. Inför och under förhandlingarna har vi haft kontakt med klubben på Borealis, berättar Karl Lewenhagen.
– Arbetsgivarna har också kunnat utbyta erfarenheter och alla har varit nöjda över att ha de här kontakterna. Det blev enklare än att behöva starta helt från scratch, säger Oscar Brandin.
Helt färdigt är inte lönesystemet än, tanken är att det ska vara levande och anpassas vartefter.
Parallellt med lönesystemet förhandlades också ett nytt bemanningsavtal. Det reglerar dels hur stor del av personalstyrkan som kan vara bemannings- eller visstidsanställda, dels hur länge man ska kunna ha de anställningsformerna.
– Det nya avtalet säger att det ska vara 90 procent AstraZeneca-anställda och att man ska kunna vara bemannings- eller visstidsanställd max 12 månader, säger Karl Lewenhagen.
250 får fast jobb
Resultatet av avtalet blir att cirka 250 personer ur den inhyrda personalen kommer att få fast jobb. Något som i längden blir bra även för företaget, resonerar IF Metall.
– Det är dyrt att hyra in personal. Dessutom bidrar bemanningsavtalet tillsammans med lönesystemet till ”Astra-andan” som finns här. Fler blir anställda och lojaliteten till företaget ökar, säger Robin Paulrud.
– Det är ju konstigt att gå till jobbet vid samma linje i flera år och ändå inte ha fast jobb och inte vara anställd av företaget där man jobbar, säger Karl Lewenhagen.
Bakgrunden till bemanningsavtalet är att klubbarna satte sig ner med den nyanställda HR-chefen för ett knappt år sedan.
– Vi pratade förutsättningslöst. Vad vill företaget, vad vill IF Metall? Egentligen var vi överens, så när vi väl ritat upp en karta gick det snabbt att få avtalet på plats, säger Oscar Brandin.
Möten la grund för förhandlingarna
Även löneavtalet kom till genom möten med arbetsgivarens representanter innan förhandlingarna startade.
– Vi hade flera möten med sitechefen som sa ”okej, vi kan höja lönerna, men då måste vi hitta sätt att effektivisera”. Så vi tittade på hur LO-kollektivet skulle kunna hjälpa till med det. Vi bokade tid med finanschefen och tittade på budgeten för nästa år för att se vad vi kunde göra.
Svenska modellen i miniatyr
Resultatet blev ett riktigt bra löneavtal. Det bästa på 20 år, menar Karl Lewenhagen. Men vad är då hemligheten bakom att det gått så bra i förhandlingarna?
– Vi har jobbat tillsammans med företaget. Vi har satt strategi och jobbat mot målet, haft tålamod när det ibland gått långsamt. Att det lyckats är tack vare bra dialog med företaget och att vi har haft medlemmarna med oss. Allt hänger ihop! sammanfattar Robin Paulrud.
– Som den svenska modellen i miniatyr, avslutar Karl Lewenhagen.
Astra Zeneca-klubbarnas bästa förhandlingstips
- Nätverka med andra fackligt aktiva. Finns en annan klubb som gjort samma resa? Utbyt erfarenheter. Ibland behöver du inte uppfinna hjulet.
- Långsiktighet och tålamod. Saker tar tid, särskilt på stora företag med många led och många anställda.
- Se att allt hör ihop. Vill vi ha högre löner kanske det finns saker vi som klubb kan göra för att effektivisera eller spara pengar.
- Samverkan med företaget. Visa att det finns vinster även för arbetsgivaren. Prata med HR-chefen och finanschefen innan förhandlingarna startar. Hitta det som är gemensamt. Ofta står vi närmare varandra än vi tror.
- Involvera medlemmarna. Hör av dig ofta, rapportera om det fackliga arbetet. När ni går in i förhandling, vilka krav vi har, vad företaget ger för motkrav. Mejl är mest effektivt hos oss på grund av skiftarbete, men medlemsmöten har vi också då och då.
Läs mer
Artikeln finns med i nummer 9 av tidningen Info för förtroendevalda.