Kunskap bästa bas i förhandlingen
- Förtroendevald
- 7 oktober 2019
Hans Pacheco är ganska ny som förhandlare, men har redan fått många insikter om vad som gör en lyckad förhandling. Han tror på kunskap som bas – att ta alla tillfällen att utbilda sig och läsa på. Och när det gäller förhandling är rådet enkelt: förhandla inte ensam.
På Sherwin-Williams i Märsta mår det fackliga arbetet bra. Många säger att det var länge sedan klubben var så stark. Hans Pacheco, som är inne på sitt andra år som klubbordförande, tror att det delvis beror på att styrelsen arbetat hårt med att strukturera sitt arbete.
– Mitt första år som ordförande slet jag väldigt hårt, men nu har vi fått till en bra fördelning och vi får mycket gjort, säger han.
Att vara flera ger styrka
I våras var det andra gången Hans Pacheco förhandlade lokala avtal för de cirka 80 kollektivanställda på företaget. Framgångsreceptet består till lika delar av att vara ordentligt påläst och att inte vara ensam i förhandlingarna.
– Jag har koll på lagen och kollektivavtalet, det är mina verktyg i förhandlingen. Styrkan får vi genom att vara flera när vi förhandlar. Vi har en förhandlingsdelegation på klubben, så jag är aldrig ensam. Vi stöttar varandra och har tydliga uppgifter under förhandlingen, förklarar Hans Pacheco.
Foto: Daniel Roos
Kunskaperna tackar han fackets kurser för, hela styrelsen har satsat hårt på att utbilda sig. Det ger en säker grund och mod och uthållighet vid förhandlingarna. Hans Pacheco känner ingen press att ta ett bud han inte är nöjd med.
– I våras gick förhandlingarna ganska segt i början, det var ett par saker som vi inte kom överens om. Till slut blev arbetsgivaren lite otålig och tyckte att vi måste komma framåt. Men jag sade som det var. Medlemmarna får sina löneökningar retroaktivt, vi kan förhandla fram till jul om det behövs, säger han och skrattar.
Till slut blev det ett avtal som en övervägande majoritet av medlemmarna var väldigt nöjda med och som kändes rättvist för de flesta.
Ta god tid att prata med medlemmarna
Men hundra procent nöjda medlemmar går nog inte att få, tror Hans Pacheco. Förra året var det tre medlemmar som var besvikna över att inte ha fått de stora löneökningar de hade hoppats på. Som en följd ville de lämna facket. Det blev en lång pratstund om vad facket egentligen är.
– Jag kände att det var fel anledning att gå ur. Jag frågade dem om de har bil. Alla sade ja. Okej, har ni försäkring till bilen? Det hade de allihop. Det är facket, sade jag. Samma sak, en trygghet, att inte behöva stå ensam.
Medlemmarna stannade och det kom också fem nya medlemmar. I år har klubben växt med ytterligare tre–fyra medlemmar. Ett bra utgångsläge för den stundande avtalsrörelsen.
Hans bästa tips för lyckade förhandlingar
- Läs på! Kolla upp allt om vad som gäller, regler, lagen, kollektivavtalet.
- Förbered dig noga. Gå inte med på att bli kallad till förhandling med kort varsel. Kräv att få reda på mötets dagordning i god tid och se till att få ordentligt med tid för förberedelse. Utan fakta och kunskap får du svårt att lyckas i förhandlingen. Försök ligga ett steg före.
- Förhandla inte ensam. Jag har alltid klubbens förhandlingsdelegation med mig. Du behöver vittnen.
- Låt förhandlingarna ta tid. Ha inte bråttom. Låt er inte bli pressade till att fatta snabba beslut.
- Förankra besluten. När det finns ett färdigt förslag, samla styrelsen och rösta. Förankra hos medlemmarna genom medlemsmöten.
Hans bonustips för arbetet i klubben
- Skapa en struktur för hela året. Det är viktigt att styrelsen träffas regelbundet, minst en gång per månad. Bestäm alla årets möten redan i januari.
- Fördela arbetet och delegera. Hela styrelsen behöver hjälpa till. Mycket av arbetet går att planera i förväg, många uppgifter återkommer varje år.
- Medlemmarna ska kunna vända sig till hela styrelsen. Alla roller är viktiga.
- Gå fackliga utbildningar. Kolla Studiekatalogen redan när den kommer i januari, gör en studieplan för styrelsen som gäller hela året och lämna in ansökan till arbetsgivaren så tidigt som möjligt. Uppmuntra också medlemmarna att gå kurser.
Artikeln är publicerad i nummer 8 av tidningen Info för förtroendevalda.