Lastbilsmekaniker på nytt tungt uppdrag
- Förtroendevald
- 9 juni 2021
Mary-Sissel Eilertsen ser med spänning fram emot att delta som ledamot i förhandlingsdelegationen för Motorbranschavtalet. Hon kliver in i ett nytt fackligt uppdrag, men med många års erfarenhet som lastbilsmekaniker i både Norge och Sverige. ”Jag har alltid tyckt om att meka och efter det att jag tagit mitt gesällbrev i Norge 2007 blev det jobb på en släktings verkstad.”
Född i den nordnorska orten Senjahopen var det nära till fordon som distribuerade färsk fisk från Tromsö och Narvik. Stressade åkare och chaufförer beroende av att allt skulle gå som på räls för att fisken skulle vara just färsk vid ankomst till kund.
– Där fick jag meka som en tok, skrattar Mary-Sissel Eilertsen och berättar om ett särskilt minne som fastnat.
Beredd att rycka ut
Då hade hon beredskapstjänst och var i jour på 24 timmar. En desperat åkare ringde mitt i natten och hade fått läcka på dieseltank. Förutom fisk att hålla färsk var det också en färja att passa.
– Gör vad f-n du vill, skrek han, bara du fixar det, berättar Mary-Sissel Eilertsen.
En provisorisk lagning med en platta över sprickan och med lim och tätning som tål diesel fixade hon till det så att transport och åkare kom fram i tid.
– Normalt skulle man ju ha tömt hela tanken och lagat det, men det fanns ingen tid till det, det gällde bara att fixa så allt rullade vidare. En åkare som inte kan hålla löfte till kund får själv stå för kostnaden, så det är lätt att förstå stressen, menar Mary-Sissel Eilertsen.
Självklart blir det också stressigt för den som rycker ut för att serva, men allra mest är det roligt när det går att fixa.
– Ja, jag älskar verkligen jobbet som lastbilsmekaniker.
Tjejen från Piteå
Några år senare gick flytten till Sverige och Piteå och jobb på Müllers Bil, som i dag bytt namn och heter Norrlands Bil Tunga fordon. Även där blev det beredskapstjänst för tunga fordon och länge var Mary-Sissel Eilertsen den enda kvinnan i Skandinavien.
– Då gick jag under namnet ”tjejen från Piteå”. Vilket kan vara både bra och dåligt. Jätteroligt när det går bra, men också en viss press att hela tiden prestera.
Många gånger fick hon också höra förvånade utrop om hur hon som tjej valt ett sådant tungt yrke.
– Men jag har ju hjälpmedel. Jag lyfter ju inte själv och många gånger har jag nog tänkt att undersköterskor som lyfter sjuka har ett tyngre jobb.
Bransch i utveckling
Liksom inom bilindustrin sker det en stor utveckling inom branschen för tunga fordon. Det är fantastiskt, tycker Mary-Sissel Eilertsen, som också ser att människan får möjlighet till utveckling, bara kompetensutvecklingen följer med.
– Kompetensutveckling är nödvändig, jag kan bara hoppas att den anpassas så att alla anställda får möjlighet att ta till sig nyheter.
För Mary-Sissel Eilertsen som älskar sitt yrke som lastbilsmekaniker finns det ingen tvekan alls.
– Våga sök! Det är ett jätteroligt jobb!
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 5-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.