Skyddsombudet tipsar – så kan vi anpassa arbetsmiljön för menstruerande
- 6 mars 2021
En ny medlemsundersökning visar att det finns stora brister i hur arbetsmiljön är anpassad för menstruerande personer. Det handlar om dåligt utrustade toaletter och otillräckligt med pauser, bristande kunskap hos chefer och kränkande jargong. Robert Wallgren har erfarenhet av hur vi kan arbeta för att skapa bättre förutsättningar för menstruerande.
Robert Wallgren är huvudskyddsombud på Ålö AB och regionalt skyddsombud i Södra Västerbotten. Han är ute på arbetsplatserna och har märkt att det kan vara en viss jargong.
– Har man varit i industrin ett tag så har man hört sådana uttryck som ”Har du mens, eller?”. Det är väldigt lätt att dras med i en jargong. Därför är det så viktigt att man pratar om det och att man jobbar med de här frågorna, säger Robert.
– Det är inte ovanligt att man får höra att det är en ”rå men hjärtlig” ton på arbetsplatsen. I mina öron är det en varningssignal. Tycker verkligen alla att det är lika hjärtligt?
Arbeta förebyggande med frågan
– Och har du uttryck som ”Har du mens, eller” så är det ofta del av en kultur. Då förekommer det antagligen även andra glåpord. Det är ju inte roligt att bli kallad idiot, heller. Det handlar om hur vi pratar med varandra. Så att arbeta med de här frågorna gynnar alla på en arbetsplats, inte enbart kopplat till menstruerande personer, menar Robert.
Robert Wallgren tipsar om att göra ett grupparbete med arbetsteamet medan det är en god stämning. Fundera på frågor som till exempel: vad är acceptabelt, hur ska vi kommunicera med varandra, hur visar vi respekt/uppskattning för varandra?
– Och utifrån det tar ni fram spelregler för gruppen. Då blir det också enklare för ny personal att komma in i arbetsgruppen.
Korttidsfrånvaro kan bero på mens
I rehabiliteringssammanhang har Robert stött på när menstruation har varit en stark bidragande del till upprepad korttidsfrånvaro.
– Då blir det en arbetsmiljöfråga. Då ska man titta på hur man kan anpassa arbetsuppgifterna istället för att personen ska behöva sjukskriva sig under den delen av perioden. Det är tyvärr många som lider i onödan för att det finns en okunskap, säger Robert och tipsar om att prata med sin chef i ett tidigt skede innan det behöver bli stor korttidsfrånvaro.
Starkt styrt och bundet arbete ska undvikas
Av medlemsundersökningen framgår att 13 procent av de menstruerande kvinnorna inte har möjlighet att gå ifrån sitt arbete för att byta mensskydd.
– Enligt arbetsmiljölagen ska man undvika starkt styrt och bundet arbete. Så när man gör riskbedömningen av ett arbete som är starkt styrt och bundet så ska frågan upp om det finns möjlighet att gå på toaletten. Kan man inte det så måste man ju skapa förutsättningarna för att kunna göra toalettbesök, säger Robert.
– I föreskrifterna Arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1) och i de tillhörande allmänna råden finns det specificerat hur många toaletter det ska finnas, var de ska vara placerade och hur inredningen på toaletterna ska vara utformad. De allmänna råden är inte lag, men det är lämpligt att utgå från dem, tipsar Robert.
Viktigt tänka på helheten
Robert reflekterar över att om det är så pass många kvinnor som inte har möjlighet att gå på toaletten för att sköta sin menstruation så är det antagligen ett problem även för dem som inte menstruerar, då de inte heller kan gå på toaletten vid behov.
– Alla behöver vi kunna gå på toaletten. Och om vi jobbar med den här typen av frågor så spiller det över på andra frågor om arbetsmiljön och har positiva effekter. Vi fastnar ofta i stuprör men det är viktigt att tänka på helheten, säger Robert.
Robert tipsar
- Arbeta förebyggande för att motverka en olämplig jargong. Gör ett grupparbete med arbetsteamet medan det är en god stämning. Fundera på frågor som till exempel: vad är acceptabelt, hur ska vi kommunicera med varandra, hur visar vi respekt/uppskattning för varandra? Sätt sedan upp era gemensamma spelregler, som ni dokumenterar.
- Se över utrustningen på toaletterna och se till att personalen har möjlighet till paus för att kunna gå på toaletten.
- Få koll på vad som står i föreskrifterna Arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1) och i de tillhörande allmänna råden, §75 och 77. Där tas upp hur många toaletter som ska finnas, var de ska placeras och hur inredningen ska vara utformad. Utgå sedan från det.
- Medarbetarna ska inte behöva sjukskriva sig regelbundet för att de inte har möjlighet att utföra sina arbetsuppgifter vid menstruation. Se istället över hur arbetsuppgifterna kan anpassas vid behov om det är möjligt.
Inkludo – spela er till schystare jargong
Vad är okej att säga eller göra på jobbet? Spela Inkludo och börja prata om hur ni vill ha det på jobbet! Spelet är framtaget av Prevent utifrån föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Använd det för att sätta igång diskussioner om hur ni har det på jobbet i dag och hur ni skulle vilja ha det.