"Det är viktigt att stå eniga och inte ge vika"
- 5 november 2019
Ingen fråga är för dum för att ställa. Kasta dig in i diskussionen, det är bara att köra på, hellre det än att sitta tyst, säger Lars Ask, ledamot i förhandlingsdelegationen för Teknikavtalet.
Tipsen kommer snabbt från en som har varit med i flera avtalsrörelser. För Lars Ask, som är klubbordförande på Volvo Powertrain i Skövde, var första gången 2001.
– Det finns alltid någon som är ny och med för första gången. Men vi blir ett tight gäng och diskussionerna är öppna och livliga, precis som det ska vara.
Se helheten för branschen
Teknikavtalet är IF Metalls största avtal. Här ingår Volvo och SKF, men också många mindre. De blandade erfarenheterna med helt olika perspektiv är viktiga när man ska se till helheten för hela avtalsområdet.
– Här gjorde jag mina misstag i början. Jag gjorde ofta kopplingen till den egna arbetsplatsen, säger Lars Ask, och fortsätter:
– I förhandlingarna om riksavtalet gäller det att vara lyhörd och lyssna in alla runt bordet. Se olika perspektiv. Men också att få fram dem.
Enighet ger styrka
Diskussionerna och den som ska hålla ihop det hela i Teknikdelegationen är förbundsordföranden.
– Det är en väldigt viktig roll att leda oss i delegationen fram till en enighet.
En samlad enighet är styrkan i förhandlingarna menar Lars Ask, som sett motparten, arbetsgivarna, bli allt tuffare och mer politiska i sina krav. Det blev tydligt när arbetsgivarna gav sig på fackets hjärtefrågor uppbördsavtalet och flexibilitet.
– Det vill säga hur vi som facklig organisation ska få in avgiften från medlemmarna och att ta makten över vår fritid. Då var det viktigt att stå eniga och inte ge vika.
Kamp om makten
Arbetsgivarnas tuffare attityd mot facket och de anställda fick nytt bränsle när den borgerliga alliansregeringen tog makten 2006.
– Sen har de helt enkelt fortsatt på den inslagna vägen. Arbetsgivarna vill ha mer makt och samtidigt minska vår, summerar Lars Ask.