Se risken innan olyckan är framme
- Förbundet
- 16 april 2019
Som regionalt skyddsombud med åtta års erfarenhet har Peter Vencel, IF Metall Halland, blivit mer eller mindre expert på att se vad som kan hända innan det faktiskt sker. Som den där oljefläcken som ligger och blänker på golvet. "En klar halkrisk. Så kliv inte över den! Torka upp den direkt och gör en tillbudsanmälan."
Blir oljefläcken kvar kan olyckan direkt vara framme för arbetskamraten som kommer efter och kliver i den i stället för över. Vill det sig illa kan man få skador direkt eller i efterhand av fallet.
– Halkolyckor är väldigt vanliga just för att de varken åtgärdas eller anmäls, säger Peter Vencel.
Det finns också ytterligare en orsak varför man ska ta itu med saker, även om en del kan tyckas ofarligt, menar Peter Vencel:
– En viktig del är att finna ut orsaker och fråga sig varför. Beror den där oljefläcken på ett läckage av en maskin, kan det i sig orsaka värre skador, och så vidare.
Rätt att kräva totalstopp
Värre saker händer, även om det inte kräver ett totalstopp av produktion, som ett RSO kan kräva vid allvarlig hälsorisk.
– För flera år sedan besökte jag en arbetsplats där arbetsgivaren hade tagit in en olaglig pasta som de anställda tvingades använda och som kunde ha orsakat allvarliga hälsorisker, berättar Peter Vencel.
Anmälan gjordes till Arbetsmiljöverket och arbetsgivaren fick åtgärda detta direkt. Men de vanligaste tillbuden handlar om just halkolyckor, säkerhetsbrister och att det inte finns rutiner för städning.
– Om det är rörigt och många saker runt där du ska arbeta ökar risken att du också skadar dig, säger Peter Vencel.
Vill göra fler besök
Tillsammans med fyra andra RSO i avdelningen besöker de varje år 400 arbetsplatser inom
avdelningen. Trots många besök skulle Peter Vencel gärna se att det gick att komma in på ännu fler arbetsplatser.
– Vi har ju inte tillträde till arbetsplatser där vi inte har medlemmar. Inte heller på de företag där arbetsgivaren säger att de redan har skyddskommitté, fast vi vet att det inte är en fungerande kommitté med skyddsombud valda av facket och att kunskap saknas.
Skyddsarbetet är en ren vinst
Kunskap är a och o för att utföra ett bra förebyggande arbete. Men även om det står tydligt i arbetsmiljölagen att skyddsombud har rätt att gå utbildning så har det blivit svårare.
– Jag möter många som har haft det jobbigt när de vill ta ledigt från arbetet för att gå utbildning. Med en mer och mer slimmad produktion blir arbetsmiljön stressig och det är svårt att be om ledigt, säger Peter Vencel.
Men allt går att lösa, menar Peter Vencel. Det gäller att planera och vara ute i god tid och gärna även ha ett skriftligt intyg från arbetsgivaren på att planen är godkänd.
– En utbildning på våren och en på hösten vill vi att skyddsombuden ska gå. Duktiga skyddsombud tjänar verkligen företaget på. En arbetsplats med bra miljö är en vinst för alla.
Artikeln finns publicerad i nummer 4 av Tidningen Info för förtroendevalda.