Unga ökar samarbete
Unga förtroendevalda vill jobba mer och bättre tillsammans. Nu förbereds ett lokalt samarbete för att se till att alla gymnasieelever inom IF Metalls avtalsområden får information om varför det är viktigt att vara med i facket.
– Arbetsgivarna når alltid ut, det måste vi också göra, säger Tim Andersson, ungdomsansvarig i IF Metall Vätterbygden.
På IF Metalls kongress 2017 diskuterades målet att nå alla gymnasieelever som går program inom förbundets avtalsområden. Förbundsstyrelsen ville anse motionen i frågan beaktad, men från de yngre kongressombudens håll drevs ett beslut igenom, som direkt uppmanar alla avdelningar att se till att alla berörda elever nås.
Samarbete mellan avdelningar
Tim Andersson var en av nio ungdomsansvariga från IF Metalls avdelningar Östergötland, Höglandet, Vätterbygden, Gotland, Dackebygden, Västbo-Östbo och Kronoberg som nyligen träffades för att diskutera ett länsöverskridande samarbete.
– Om eleverna bara får höra vad arbetsgivarsidan har att säga så blir det inte riktigt rätt bild. Vi har ju en tvåpartsmodell i Sverige och vi brukar få väldigt positiv respons när vi kommer ut i skolorna och berättar om facket. Även lärarna brukar tycka att det är bra att vi kommer, säger Tim Andersson.
Ibland kan det dock vara svårt att hinna med alla skolor. Tim Andersson är till exempel ensam som ungdomsansvarig i IF Metall Vätterbygden. Genom att arbeta mer länsöverskridande kan de ungdomsansvariga hjälpas åt att nå målet att nå ut till alla.
– Samarbetet är bra också för att utbyta erfarenheter, säger Tim Andersson.