EU-lagstiftning om löner måste stoppas
- 27 januari 2020
Nej till minimilöner som politiker bestämmer! "Jag är övertygad om att starka fack med många medlemmar uppnår bättre resultat än om politiker i riksdagen och EU får bestämma, menar IF Metalls vice förbundsordförande Tomas With.
EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen har meddelat att hon vill se lagstadgade minimilöner i länderna inom EU. Det har vållat protester från många länder och fackföreningar, eftersom det skulle innebära ett stort ingrepp i förhandlingsmodeller liknande den vi har i Sverige.
Här vill IF Metall och andra fack reglera så mycket som möjligt i kollektivavtal, medan länder med svagare fackföreningar ser lagstiftning som en väg framåt.
– Vi vill att EU sätter kollektivavtalen i förarsätet och lagstiftningen i baksätet, förklarar IF Metalls vice förbundsordförande Tomas With, och fortsätter:
– Jag är övertygad om att vi själva uppnår bättre villkor än om riksdagen skulle bestämma.
Vill se rekommendation
Därför vill IF Metall inte se något EU-direktiv om minimilöner, utan hellre bara en rekommendation i första hand riktad till de länder som har en annan modell än vi i Sverige. En linje som IF Metall nu också fått gehör för i den europeiska fackliga federationen IndustriAll.
EU:s nya arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit gav vid ett besök i Sverige i december också ett lugnande besked:
– Vi kommer inte att röra lönesättningen där systemet fungerar, sade han då till tidningen Arbetet.
Tomas With ser i stället organisering som vägen framåt för att få upp andra länders löner.
– På vissa håll skulle man behöva stärka upp rätten att förhandla, och i en del östeuropeiska länder behöver man ta bort lagar som är aggressiva mot facken.
Men i grunden handlar det om organisering, att vi har många medlemmar och står enade.