Oviss framtid för arbetslöshetsförsäkringen
- 17 november 2020
Hur hög ska a-kasseersättningen vara och vem ska få ersättning? Nu har a-kassan tillfälligt stärkts, men det finns många frågetecken inför framtiden.
A-kassan är ett ständigt ämne för debatt. Från fackligt håll och den röda sidan i riksdagen ser man den som den omställningsförsäkring den faktiskt är. En ekonomisk trygghet tills man får ett nytt jobb. Högerut vill man hålla nere ersättningarna, eftersom man menar att det ökar drivkraften att hitta ett nytt jobb.
När pandemin slog till fick dock regeringen med samarbetspartierna igenom en tillfällig förstärkning av a-kassan. Taket höjdes till 33 000 kronor och det blev lättare att kvalificera sig för ersättning. Höjningen förlängdes sedan till och med 2022.
– Det är bra både för den arbetslöse och för den som har jobb, menar IF Metalls vice förbundsordförande Tomas With, eftersom en bra a-kassa håller uppe även löner och konsumtion.
Utredningar om framtiden
Vad som händer sedan är det svårare att sia om. I somras mottog regeringen en utredning om arbetslöshetsförsäkringen. Där föreslås bland annat att rätten till ersättning ska grundas på inkomst, i stället för på arbetad tid. Ett stort problem med den utredningen var direktiven, menar Tomas With.
– Fler skulle få ersättning, men det skulle inte få kosta mer. Därför föreslår man att ersättningen ska trappas ned efterhand. Det vore bättre att i stället avsätta mer pengar.
Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om trygghet och omställning strandade, men där fanns arbetslöshetsförsäkringen med i bilden och utreddes noga inför förhandlingarna. Tanken var att arbetsmarknadens parter skulle kunna ta över den själva, genom en kollektivavtalad lösning. Rätt utformat skulle det kunna ge en mer stabil försäkring friare från politiska beslut.
– Idén är tilltalande, men det skulle kräva en stark politisk acceptans, konstaterar Tomas With.
Viktigt skydd i omställning
IF Metalls inställning är att 80 procent av de arbetslösa ska som skyddar det fackliga löftet få ut 80 procent av sin inkomst i ersättning. Det handlar inte bara om rättvisa och ekonomisk trygghet, utan även om att säkerställa en stor vilja att vara medlem i a-kassan.
Efter höjningen av taket är det 57 procent av medlemmarna som når upp till den nivån, jämfört med 23 procent tidigare.
– Industrin befinner sig både i en digital omställning och en klimatomställning. Vi måste klara den omställningen, det har hela samhället nytta av. Men då måste våra medlemmar ha ett vettigt skydd. I grunden handlar det om trygghet i och mellan jobben, menar Tomas With.
A-kassan – ett av de fackliga värnen som skyddar det fackliga löftet
A-kassan är en omställningsförsäkring som den som har jobb är med och betalar, så att vägen för den arbetslöse på väg mot ett nytt jobb ska präglas av ekonomisk trygghet. Klarar man inte sin vardagsekonomi under arbetslösheten finns annars risken att man tvingas ta ett jobb till lägre lön än vad kollektivavtalet säger. Därför fungerar en bra a-kassa som skydd både för den arbetslöse och för de anställdas löner.