Politik på jobbet? Bästa tipsen inför valrörelsen
- Förtroendevald
- 12 november 2021
Vi ligger i startgroparna inför valrörelsen 2022. Men vad gäller egentligen på arbetsplatsen? Får man prata politik där? ”Ja, självklart. Men använd sunt förnuft”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.
Käcka slogans och stora affischer i all ära, men det är samtalen, människor emellan, som gör skillnad i valrörelsen. Inför varje val går dock arbetsgivarna, med Svenskt Näringsliv i spetsen, ut med budskapet att politik inte hör hemma på arbetsplatserna.
– Men det är ju i grunden fel. Yttrandefriheten gäller självklart också på våra arbetsplatser. Och våra medlemmars situation påverkas ju direkt av det som politikerna beslutar. Ta bara frågor som sjukförsäkring, a-kassa, pensioner, krispolitik med mera, säger Tomas With, vice förbundsordförande i IF Metall.
Yttrandefrihet – men med undantag
Men yttrandefriheten har vissa inskränkningar som man måste förhålla sig till, påpekar Darko Davidovic:
– Man får inte hetsa mot folkgrupp eller uttrycka sig på ett sätt som kan vara förtal. Och det får inte gå ut över arbetet negativt. Vad som sägs under raster och på exempelvis facklig tid kan dock arbetsgivaren inte styra över.
– Du får heller inte störa någon. Om en arbetskamrat visar att hen inte vill prata med dig, ska du naturligtvis backa och inte inkräkta på hens tid och integritet.
Hur är det med att sprida valmaterial, till exempel affischer och foldrar, på arbetsplatsen?
– Det är okej, så länge det görs på anvisade ytor, till exempel klubbens anslagstavla eller på fikaborden. Däremot äger arbetsgivaren lokalerna, så att tejpa upp affischer på dörrar och i gemensamma utrymmen är inte alltid okej, säger Darko Davidovic.
Anledningen till att Svenskt Näringsliv går ut med budskap mot politik på jobbet tror han beror på att det ligger i deras intresse att andra värderingar än IF Metalls lyfts fram i valrörelsen.
– De hoppas att deras budskap ska skapa en osäkerhet hos våra medlemmar, gällande vad man får säga på jobbet och inte, och på så sätt tysta samtalen.
Tips inför valrörelsen på arbetsplatsen
- Yttrandefriheten gäller, även på arbetsplatsen, så länge hets mot folkgrupp och förtal inte förekommer.
- Du får inte störa eller tränga dig på någon med ditt budskap. Backa om någon tydligt visar att hen inte vill prata.
- Arbetsgivaren köper vår tid. Därför får du inte påverka arbetet negativt. Vad som sägs på raster och exempelvis facklig tid kan arbetsgivaren dock inte styra över.
- Affischer, flygblad eller liknande går bra att sätta upp och sprida på jobbet, men gör det på angiven plats, till exempel på klubbens anslagstavla eller på fikaborden.
Mer om IF Metalls valrörelse
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 9-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.