Fackligt-politiskt arbete gav lyckad satsning på industriutbildning
- Förtroendevald
- 24 april 2023
Avesta är en riktig industristad. Intresset för att bedriva industriutbildning och att söka till den har dock varierat. Men nu har trenden vänt. Ett långsiktigt fackligt-politiskt arbete har skapat en satsning som nu ger rekordmånga sökande till industritekniska programmet och stort intresse från de lokala företagen.
– Under min tid har man försökt lägga ner programmet tre gånger. Senast var när en revision gjordes på gymnasiet för att se var vi kunde spara. Men vi valde att gå mot strömmen. Nu är intresset stort, både från elever och näringsliv, säger Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen i Avesta kommun sedan 2010.
Mikael Westberg är inte enbart politiker. Han har en bakgrund på järnverket där han var fackligt engagerad. 2006 började han jobba som studieorganisatör på IF Metall Bergslagen.
– Nu engagerar sig både kommunen och arbetsgivarna i gymnasieutbildning, så att vi kan förse våra industrier med arbetskraft som har den kompetens som behövs. Det har varit ett långsiktigt fackligt- politiskt arbete och satsning på samverkan som nu bär frukt.
Avesta är en riktig industristad
För när många andra kommuner väljer att lägga ner sina industriprogram, eller låter dem föra en tynande tillvaro med få elever och utan samverkan med fack och näringsliv, har Avesta valt att satsa. Avesta är en riktig industristad. Intresset för att bedriva industriutbildning och att söka till den har dock varierat. Men nu har trenden vänt. Ett långsiktigt fackligt-politiskt arbete har skapat en satsning som nu ger rekordmånga sökande till industritekniska programmet och stort intresse från de lokala företagen. Fackligt-politiskt arbete gav lyckad satsning på industriutbildning
– Vi har nya lokaler med moderna maskiner. Utbildningarna utformas i samråd med företagen. Och självklart är vi ett certifierat Teknikcollege. Utbildningarna håller högsta kvalitet och leder till jobb, säger Mikael Westberg.
Tre inriktningar
Det industritekniska programmet har tre inriktningar: driftsäkerhet och underhåll, produkt- och maskinteknik och svetsteknik.
– Driftsäkerhet och underhåll kom till därför att Outokumpu, genom IF Metalls klubbordförande Kalle Sahlin, tog kontakt eftersom man såg behov av personal med den typen av kompetens.
Att döma av den första omgångens gymnasieval ser satsningen ut att fungera. Det industritekniska programmet blir proppfullt i höst.
– Ja, vi fyller upp det med elever från den egna kommunen och tvingas nog tacka nej till ganska många som söker från andra kommuner. Ett angenämt problem, avslutar Mikael Westberg.
Text: lisa.wernstedt@ifmetall.se
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 3-2023 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.