Björn vill påverka arbetsmiljön i hela EU
- Förtroendevald
- 16 april 2019
För ett regionalt skyddsombud är arbetsmiljölagstiftningen ständigt närvarande. Reglerna i Sverige är oftast tuffare än omvärldens, men Björn Ivarsson ser ändå fördelar med gemensamma bestämmelser inom EU.
Varje år dör i snitt en arbetare per vecka på jobbet i Sverige. Sett till hela Europa dör tio om dagen. Det är tio för många, anser Björn Ivarsson.
– När man tar ett jobb ska det inte behöva ingå en risk att man kan dö av det. Det ska inte finnas med i kalkylen.
Sverige ofta bättre än EU-snittet
Björn Ivarsson arbetar hos trucktillverkaren Unicarriers i Mölnlycke, men har i cirka tio år även haft uppdrag som regionalt skyddsombud, RSO, för IF Metall Göteborg. Ett uppdrag som innebär besök på många typer av arbetsplatser där kemikalier används, exempelvis inom elektronikindustrin och vid ytbehandling.
Nyligen beslutade EU om gemensamma gränsvärden för cancerframkallande ämnen på
arbetsplatser. Björn Ivarsson märker av hur EU påverkar arbetsmiljöarbetet bland annat genom olika säkerhetsdatablad. Men det är också vanligt att ändringar på EU-nivå inte märks av särskilt tydligt alls i Sverige.
– Sverige ligger redan långt fram i det arbetet. Det behövs oftast inga stora justeringar
Tjänar på att andra får det bättre
Så varför ska då Sverige bry sig om arbetsmiljön i andra länder, när vi redan har bra bestämmelser här? Björn Ivarsson gör jämförelsen med restaurangbranschen.
– Om grannrestaurangen inte har kollektivavtal kan de erbjuda en billigare lunch än den som har avtal. Det blir på samma sätt en konkurrensnackdel att ha bra ar betsmiljöbestämmelser. Vi har ett egenintresse av att andra länder kommer upp till Sveriges nivå.
Artikeln finns i senaste Info, tidningen för förtroendevalda.
Läs mer
Arbetsmiljön måste tas på allvar